2023. április 26. 09:00

Az I. kerület eddigi legátfogóbb zöld programját hajtjuk végre

A Budavári Önkormányzat 2019-ben indította első zöld programját, amelynek köszönhetően immár negyedik éve zajlanak az I. kerületben előremutató, modern és szakmai környezetvédelmi fejlesztések. Alábbi cikkünkben összeszedtük az elmúlt év legfontosabb zöld újításait.

Tavaly közösségi kertet hoztunk létre a Kuny Domokos utcában. Természetesen idén már elindult a tavaszi kertészkedés, a közösségi kertben tizenöt parcellára lehetett pályázni, a pályázat nyertesei idénygyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket termelnek. Két további, nagyobb parcellán kerületi iskolások és idősek fognak közösen dolgozni a legfiatalabb és legidősebb generációk közötti kapcsolatteremtés és közösségépítés érdekében.

Farendeletet alkottunk, melyet lakossági véleményezés és a témának dedikált ‘Egy az egyben’ beszélgetés után április 27-én a képviselő-testület elé viszünk. A környezetvédelmi rendelet célja az I. kerületi zöldterületek – és kiemelten a fás szárú növények, azaz a fák és cserjék – védelme, megőrzése és fejlődésének biztosítása. Budavár Önkormányzata elkötelezett a fák és más növények indokolatlan károsításának, elpusztításának megelőzése mellett és kiemelt prioritásként kezeli a zöldterületek védelmét. A rendelet szabályozza a kerületi fák, növények telepítésének és fenntartásának, valamint a fák kivágásának részleteit is.

Több lakossági pályázatot kifejezetten környezetvédelmi és -szépítési célból írtunk ki. 2022-ben pályázni lehetett kerületi lakások és bérlemények energiahatékonyságának javítására 15 millió forint keretösszegben, a pályázatot idén ismét kiírtuk.
Tavaly pályázni lehetett továbbá homlokzati zöldfal kialakítására 20 millió forintos keretösszegben és kertszépítésre 15 millió forintos keretösszegben. Ingyenes tanácsadást biztosítunk a RENO pont – Energetikai Otthonfelújítási Központban azoknak, akik fenntartható felújításba kezdenének, de szakmai kérdéseik vannak a témában.

Nagy gondot fordítunk a felelős hulladékkezelésre és újrahasznosításra, valamint ezek lakossági lehetőségeinek biztosítására.
Használt sütőolaj gyűjtőket helyeztünk ki több kerületi közintézménybe a Cseppet Sem! program keretében és megszerveztük a lakosságnál összegyűlt veszélyes hulladékok ingyenes begyűjtését. Fontos innováció a tabáni komposztáló állomások létrehozása – már a második generációs, zárható fedelű gyűjtőket avattuk fel tavaly a Fővárossal közösen. Egész évben ingyenes komposztgyűjtő zsákot és télen környezetbarát útszóró anyagot (zeolit) biztosítunk a kerületieknek.

Büszkék vagyunk a tavalyi Naphegy téri fejlesztésekre is. Kihelyezésre került 16 db virágdézsa és 8 db pihenőpad, valamint füvesítést is végeztünk. A lakókkal közösen ültettünk virágot a Tóth Árpád sétányon, a Batthyány téren és a Naphegy téri játszótérnél.

Az állatvilág fenntartása és gondozása érdekében madárodúkat és rovarhotelt állítottunk fel és környezetbarát szúnyoggyérítést végzünk. Tavaly és idén is az újrahasznosítás szemléletére alapuló programokat és foglalkozásokat szerveztünk a Föld napja alkalmából a kerületi gyerekeknek és felnőtteknek

Nyaranta minden évben egyre jobban érezzük a változó klíma hatásait. Ivókutakat hoztunk létre és minden évben egyre többet fogunk avatni, hogy a kerületiek bárhol hozzáférhessenek tiszta ivóvízhez, különösen a tikkasztó nyári időszakban, így visszaszorítva a rengeteg műanyag szemetet termelő palackos vizeket. Hűsítő párakapukat installálunk a kerület legforróbb pontjain, hogy segítsük a lakók lehűlését a nyári kánikulában. Vadvirágos réteket (méhlegelő) hoztunk létre a Tabánban, a Várszoknyán és a Gellért-hegy oldalában – ezeket a gyepes területeket évente csak kétszer kaszáljuk, így tovább tartják a vizet, és kevesebb locsolás mellett tovább maradnak zöldek, mint az intenzíven nyírt pázsitok.

Tudta? Honlapunkon Zöld Budavár címmel folyamatosan követhetők a zöld fejlesztések.