2022. december 17. 19:08

Ingyenes csúszásmentesítő zeolit

Zöld önkormányzatként különös gondot fordítunk a köztisztaság biztosításának során a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételére.

A Budavári Önkormányzat térítésmentesen biztosít max. 20 kg zeolitot (10 kg-os kiszerelésben) azon lakóközösségeknek, amelyek erre igényt tartanak.

A Városüzemeltetési Iroda munkatársai a héten telefonon értesítették ki a közös képviselőket a zeolit átvételi lehetőségéről. Az akció első napján 1280 kg zeolitot osztottak ki a Városüzemeltetési Iroda munkatársai az akcióban részt vevő közös képviselők számára. A zeolit akció január második hetében folytatódik, javasoljoj, hogy éljenek a lehetőséggel, jelentkezzenek munkatársainknál, vegyék át a zeolitot! Védjük együtt környezetünket!

Kik kaphatnak térítésmentesen zeolitot?

– az ingatlan tulajdonosa,
– vagy meghatalmazás alapján annak képviselője,
– illetve társasházak esetén a közös képviselettel megbízott személy vagy annak meghatalmazottja. A közös képviselettel történő megbízás szerződéssel vagy közös képviselői megbízás bemutatásával igazolható.

Fontos! A jogosultságot igazoló dokumentumok bemutatása nélkül nem áll módunkban zeolitot kiadni SENKINEK!

A Budavári Önkormányzat az első átvételkor legfeljebb 2 zsák (20 kg) környezetbarát síkosságmentesítő anyagot biztosít a lakosság részére. Amennyiben további síkosságmentesítő anyagra tartanak igényt, szíveskedjenek jelezni igényüket az alábbi adatok megadásával a varosuzemeltetes@budavar.hu email címen.

Az útszóró zeolittal természetes módon végezhető el a lefagyott járófelületek csúszásmentesítése. Nem tartalmaz hozzáadott anyagot, így például a sóval szemben nem károsítja környezetét. A zeolit egy természetes ásványi anyag, ami talajjavítóként is alkalmazható. A jégolvadást követően a talajba kerülve értékes nyomelemekkel látja el a növényeket és segíti fejlődésüket. Az útszóró zeolit a lefagyott felületen kémiai reakcióba lép a jéggel, minimális hőt termel, ennek következtében beágyazza magát a síkos talajba. Érdes felületet képez, gátolja a csúszásveszélyt, jó tapadást biztosít. A tavasz beköszöntével összesöpörhető és talajjavítóként hasznosítható.

A zeolit előnyei:
– 100%-ban környezet- és háziállatbarát
– nem káros a növényekre, mint a só, mert nincs benne nátrium
– nem okoz korróziót, mert nincs benne klorid
– a zeolit darabkák csúszásmentes felületet biztosítanak
– olcsóbb, mint a jégoldó anyagok
– hóolvadás után táplálja a talajt
növeli a talaj magnézium és kálium tartalmát
– kedvező a növények tápanyag utánpótlásában
– nem károsítja a szilárd burkolatokat

Hátrányai:
– nincs jégoldó hatása, csak annyira képes megolvasztani a jég felső rétegét, hogy önmagát besüllyesztve érdes, csúszásmentes felületet biztosítson
– nem olvad el, hóolvadás után is megmarad, el kell söpörni

Alternatívák: homok, homokkal kevert fűrészpor, faforgács, apró kavics, kőzúzalék, apró szemcséjű murva.

Felhívjuk a lakosság figyelmét!
️Fővárosi rendelet mondja ki, hogy az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, valamint az úttest és a járda közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről. Ebbe télen a hóeltakarítás és síkosságmentesítés is beletartozik. Az ennek elmulasztásából fakadó balesetek nemcsak lelkiismereti, de jogi felelősséget is róhatnak az ingatlanhasználókra.
️A járdák síkosság-mentesítésére az érvényben lévő kormányrendelet értelmében nem használható olyan anyag (pl.: útszóró só) amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét veszélyezteti!

2024. július 9. 14:50

2024. július 1-től – augusztus 31-ig minden héten pénteken home office (otthoni munkavégzés) kerül bevezetésre a Polgármesteri Hivatalban. Ezeken a...