Virág Benedek Ház

A Virág Benedek Ház műemléki épületegyüttese 1811-ben épült a nagy tabáni tűzvész után. Mai nevét a pálos szerzetes író, költő és tanár Virág Benedekről kapta, akinek egykori háza előtt az Apród utcai oldalon ma egy emlékmű áll tiszteletére. A Döbrentei utca és Apród utca által határolt épületegyüttes romantikus belső udvara százéves diófájával a régi Tabán egyik megmaradt szigete.

A Budavári Önkormányzat korábban Tabán helytörténeti kiállítást és dokumentációs központot üzemeltetett az épületben, majd a 2015-ben történt felújítási munkák után megnyílt a Döbrentei utca felőli kiállítótér. 2018 óta rendszeresen ad helyet kiállításoknak, melyek között szerepelt már fotó, képzőművészeti- és helytörténeti kiállítás is.

2020-tól a Budavári Önkormányzat színes, kortárs kultúrcentrumot működtet itt, ahol a kiállítások mellett a belső udvaron és az emeleti teremsor XIX. századi festett tereiben minden korosztályt megszólító programok kerülnek megrendezésre. Könnyű- és komolyzenei koncertek, családi programok és nyáresti kertmozi vetítések várják a látogatókat. A nyári szezonban gyerektáboroknak adnak otthont az épület különböző részei. A Virág Benedek Ház modern, alternatív művészcsoportoknak, valamint civil kulturális kezdeményezéseknek is teret ad, ötvözve egy kiállítótér, egy alkotói inkubátorház és egy befogadó szemléletű, közösségi találkozóhely funkcióit.

Beethoven+ – Rohmann Ditta és Fejérvári Zoltán

CsaladiNap

Réber 100 kiállítás

cím: 1013 Budapest, Döbrentei utca 9.

facebook: https://www.facebook.com/viragbenedekhaz

e-mail: viragbenedekhaz@budavar.hu

telefon: 06 20 269 0067