2022. szeptember 6. 12:31

Lakossági használt sütőolaj gyűjtés a Kosztolányi Dezső Gimnáziumnál

Az I. Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium, mint az ‘Örökös Ökoiskola’ cím birtokosa, nem csak a nevelés-oktatás területén törekszik a fenntarthatóság szemléletének átadására, hanem a gyakorlatban is előmozdítja a teremtésvédelmet.

Az intézmény csatlakozott az országos CSEPPETSEM! programhoz, így már ott is van lehetőség a háztartásokban keletkezett használt
– sütőolaj
– sütőzsiradék
– kókuszolaj
– pálmaolaj leadására.

Az anyagok „cseppmentesen” adhatók le: műanyag palackban vagy befőttesüvegben kérjük a gyűjtőbe helyezni.

Miért fontos ez?
A háztatásokban keletkező használt sütőolaj és sütőzsiradék a környezetbe jutva rendkívül káros hatást fejt ki. A leggyakrabban az anyag a lefolyókba kerül, ahol a hidegebb csatornafalra tapadva egy része lerakódik, melyhez a későbbiekben újabb szennyeződések tapadhatnak, így dugulást is okozhat. Más anyagokkal keveredve olyan vegyületet képezhet, mely a csatornarendszert kikezdheti és károsíthatja is. A szennyvíztisztítókba kerülve hozzájárul a „zsírdugók” kialakulásához, mely
a rendszer üzemzavarát okozhatja, növelve ezzel az üzemben tartási költségeket. Az élővízen szétterülve olyan oxigénzáró réteget képez, mely a vízi élőlények oxigénellátását akadályozza. Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet tesz fogyasztásra alkalmatlanná. A földbe jutva károsítja a talajflórát, a komposztba öntve lassítja a lebomlási folyamatokat. Állati takarmányba keverve a rákkeltő anyag visszakerül a táplálékláncba.

A környezetvédelmi hasznon túl fontos, hogy az összegyűjtött anyag 100%-ban újrahasznosításra kerül: a zaccot biogázüzemben elektromos energia előállítására használják fel, míg a cseppfolyós anyagból biodízel alapanyag készül. A 100%-os magyar tulajdonban álló, a CseppetSem! Programot üzemeltető cég az összegyűjtött anyagokat kizárólag magyarországi üzemekbe juttatja el, így a rendszer teljes mértékben a hazai körforgásos gazdaságot erősíti. A CseppetSem! Program társadalmi felelősségvállalási programja nyomán a partnerek részére juttatott – az összegyűlt anyagmennyiség után járó – támogatás a települések helyi közösségeit erősíti. Mindannyiunk érdeke a használt sütőolaj és sütőzsiradék szelektív gyűjtése, a felnövekvő nemzedékek egészségének védelme és a környezetromlás megakadályozása!

Hétköznap 8-20 óra között az iskolai parkoló felőli bejáratánál a nagy sárga konténerben tudják leadni a használt sütőolajat.

Kérjük, a környezet védelme, a felnövekvő nemzedék egészsége érdekében vegyenek részt a szelektív gyűjtésben!