2024. szeptember 23. 20:23

Lakossági tájékoztató a fertőző megbetegedések megelőzéséhez

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya

Az árvízzel összefüggő fertőző megbetegedések megelőzése érdekében rendkívül fontos a lakosság helyes magatartása is. Az árvíz során a medréből kilépő víz az elöntött területekről hulladékot, trágyát, szennyvizet mos be, ezért növekszik a víz útján történő fertőzések kockázata is. Elsősorban a hányásos, hasmenéses betegséget okozó kórokozók fordulhatnak elő az áradó vízben, de hepatitis A („A” típusú fertőző májgyulladás) fertőzést is okozhat.

Saját maguk és a környezetükben élők egészségének megőrzése, a fertőzésveszély csökkentése érdekében felhívjuk az árvíz által sújtott települések lakosságának figyelmét az alábbi rendszabályok betartásának fontosságára:

1.) A védekezésben részt nem vevő lakosság kerülje a szennyezettnek és feltételezetten fertőzőnek minősíthető árvízzel való mindennemű érintkezést, abban pancsolni, játszani, az elárasztott strandokon fürödni veszélyes és tilos!

2.) A védekezésben dolgozók esetén fontos a megfelelő védőruházat viselése és a munkavégzés végeztével, valamint ételkészítés, étkezés, ill. mosdóhasználat előtt (és után) a fertőtlenítőszeres kézmosás.

3.) Amennyiben lázas vagy hányásos/hasmenéses megbetegedés tüneteit tapasztalja, azonnal jelentkezzen háziorvosánál!

4.) Az árvízzel sújtott településeken a vezetékes ivóvíz biztonságosan használható, mindaddig míg a vízmű erre vonatkozóan ellentétes tájékoztatást nem tesz közzé, vagy a népegészségügyi hatóság nem ad ki korlátozó rendelkezést (pl. forralási utasítást).

5.) Az árvíz által elöntött/szennyezett fúrt és ásott kutak vizét tilos ivóvízként, élelmiszerkezelésre használni mindaddig, amíg az ár levonulása után az előírások szerinti hatékony fertőtlenítésük meg nem történik.

6.) A vízvezetékeken bekövetkező csőtörést, vízkimaradást azonnal jelenteni kell a vízmű üzemeltetőnek.

7.) A vízzáró csomagolású élelmiszerek (fémdoboz, konzerv, üveg, műanyag palack stb.) a külső felszín fertőtlenítése után fogyaszthatóak. Az árvíz megszűnését követően javasolt a víz által elöntött élelmiszertároló helyiségek fertőtlenítése. Különös gondot kell fordítani a gyermekek, a betegek, és az idősek megfelelő étkeztetésére és biztonságos élelmiszer ellátására.

8.) A háztartási hulladékot árvízmentes helyen kell gyűjteni és árvízmentes szemétlerakó helyre kell szállítani.

9.) Az elhullott állatokról tájékoztatni kell az illetékes fővárosi kerületi/járási hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát.

10.) Magánterületeken a tulajdonos/fenntartó kötelessége a szúnyogok elleni védekezés. Szüntesse meg környezetében azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik (udvaron tárolt vödrök, kannák, gyermekjátékok stb. lefelé fordítása, esővízgyűjtő hordók, víztárolók stb. lefedése vagy sűrű hálóval borítása, ereszcsatornák, vízelvezető árkok karbantartása).
Több szúnyogfaj úgy vészeli át a telet, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel, ezért a garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit lehetőség szerint zárva kell tartani, vagy szúnyoghálóval védeni.