2024. február 14. 10:14

Budavári Randevú – Játssz velünk Valentin-nap alkalmából

Közeleg a tavasz és ezzel együtt Bálint-nap, a szerelmesek napja. Kora tavaszi sétához, vagy szerelmes andalgáshoz csodálatos helyeket találhatsz a kerületben, most ezek közül ajánlunk néhányat a figyelmedbe.

Válassz randihelyszínt a felsoroltakból, vagy akár keresd fel mindet – nem csak csodálatos kilátásban lesz részed, hanem egy-egy rövid történet és beszélgetés-indító kérdés is tartozik mindegyik helyszínhez.

A listában szereplő helyeket a lenti térkép alapján önállóan tudjátok megkeresni, az adott helyszínhez tartozó történet és kérdés a kihelyezett QR kódok beolvasásával is elérhető.

Ha ezek után még játszani is van kedvetek, töltsétek ki Bálint-napi rejtvényünket és küldjétek el nekünk a megfejtést a regisztracio@budavar.hu címre február 18-ig. Az email tárgyába írjátok bele: Budavári randevú! A beküldők között édességet és bort sorsolunk ki!

 

1. Mátyás kútja a budai Várban

Az idilli reneszánsz jelenet mögött egy tragikus történet húzódik meg, mely Vörösmarty Szép Ilonka című balladájából lehet ismerős. A kompozíció jobb oldalán, az őzikével magányosan üldögélő lányalak Szép Ilonka, aki amikor egy erdei séta során találkozott egy fess fiatal férfival, meghívta őt apja házába és szerelembe is esett az ismeretlenbe.
Hosszas, álmodozásokkal töltött napok és éjjelek után egy budai parádé alkalmával, amikor apjával, a kiöregedett vitézzel ellátogatott a reneszánsz palotába, hidegzuhanyként érte a valóság: titokzatos szerelme nem volt más, mint az ország leghatalmasabb ura, maga király, így számára elérhetetlen. Ebbe a gondolatba bele is betegedett, és a budai völgyek ölén szép lassan elhervadt. Így Mátyás a következő vadászat alkalmával már csak az üres, düledező házukat találta.

Voltál már számodra elérhetetlen személybe szerelmes?

2. Tóth Árpád sétány

A szerelmek itt szoktak kezdődni, Uram, miért, miért nem, ki tudja. Talán a tábornokok ihletik a tudatalatti rétegeket, hogy a hazának katona kell. Az ember leül egy padra a hölggyel, majd megfagy, csak a szíve fűti. Néha egy ápolt kiskutya felugrik kettejük közé a padra, érdeklődik, hogy meddig jutottak. Megnyugvással veszi tudomásul, hogy már elpattant az első csók, az a bizonyos nem is nagyon kellemes, mert az ember még egy kicsit fél a közvetlen következményektől (talán pofon), és a távoli következményektől (talán házasság), de mégis túl kell esni az első csókon, ha az ember el akar jutni a másodikig” (Szerb Antal: Budapesti kalauz – Marslakók számára)

Te mit mutatnál meg az I. kerületből egy idegennek/ marslakónak?

3. Ellyps sétány végén az Alagút feletti terasz

1853 januárjában Clark Ádám (aki a Lánchíd tervezője is volt) és Ürményi József, az alagúttársaság elnöke a Lánchídnál tájékoztatták a nagyérdeműt arról, hogy hamarosan megkezdik az alagút fúrását. Február 10-én el is indult a munka, s hogy jól haladjanak, Selmecbányáról hoztak ügyes bányászokat. A budaiak és pestiek örültek a hírnek, ám voltak, akik már ekkor kijelentették, az alagút közelébe sem mennek majd, mert attól félnek, hogy ott mérges gázok és fojtó bűz lesz majd.
Sokan nem értették, mi szükség az alagútra, nekik humoros magyarázatot adott a Budapest Viszhang című lap újságírója: „Tudok egy fiatalembert, aki a Krisztinavárosban egy gyönyörű nőbe szerelmes. A fiú munkás, a férj hivatalnok, s csak délig ül a várban. A szegény fiú pesti lakos, s 11 óráig el van foglalva. Ezerszer próbált már a nő lábaihoz borulni, de míg a Terézvárosból a Krisztinavárosba ért, az óra mindig eltölt, s már hatszor ütődött össze a kapun ugyanakkor belépő férjjel. (…) Na már most minő boldog lesz e szegény fiú és epedő nő, ha az alagút által 10 egész percet, sőt, többet nyervén, naponta egynéhány percig egymás keblére borulhatnak.”

Volt már olyan kapcsolatod, amit titokban kellett tartanod?

4. Szerelmesek padja a Gellérthegyen

”Felícia a helyi mendemondákból értesül, hogy a hírhedt és titokzatos Gellért-hegyen egy valódi, hús-vér boszorkány lakik. A lány meg is találja Borcsa nénét, és később titokban feljár hozzá, hogy kitanulja a kuruzslás veszélyes mesterségét. Ám közben sehogyan sem tudja kiverni a fejéből Karvaly Gábort, az esztergomi főbíró fiát. Egy nap megkéri a boszorkányt, hogy valamilyen szerelmi varázslással segítsen neki magához édesgetni az ifjút. A következő boszorkányszombaton ez meg is történik, de a bűbáj végül látszólag nem sikerül. Legalábbis nem úgy, ahogyan azt Felícia szerette volna…”
(Fábián Janka: A Gellért-hegy titka)

Mi volt a legmerészebb dolog, amit megtettél azért, hogy felhívd magadra valaki figyelmét?

5. Buda királyfi és Pest királykisasszony a Filozófusok kertjében

A szoborról elterjedt egy városi legenda: sokan azt hiszik, hogy a Metro zenekar – “Régi kép, szobrok” című dalát is az egymást el nem érő alakok ihlették:

Első útján minden reggel
Őket köszönti a fény,
Ott a kopár szirt tetején.

Márvány bőrű karcsú leány
Régen ölelésre vár,
Előtte egy szép ifjú áll.

És lép a lány, megy a fiú felé,
Sosem éri el.
Az ifjú vár, kezét nyújtja elé,
Mégsem éri el.

Csak egy lépés van már köztük,
Még sincs számukra remény,
Szobrok ők egy szirt tetején.

Szobrok ők egy szirt tetején.

Sajnos ezt a hiedelmet most leromboljuk, hiszen a dalt már az 1969-es Táncdalfesztiválon is hallhattuk, viszont a szobor csak 1982-ben lett felavatva. Lehet hogy fordítva történt?

Szerinted mi az, ami leginkább összeköt két embert?


Ha ezek után még játszani is van kedvetek, töltsétek ki Bálint-napi rejtvényünket és küldjétek el nekünk a megfejtést a regisztracio@budavar.hu címre február 18-ig. Az email tárgyába írjátok bele: Budavári randevú! A beküldők között édességet és bort sorsolunk ki!

(Nyomtatható verzió: Valentin-napi Rejtvény)

1: Mi volt a neve a Gellért-hegyi boszorkánynak Fábián Janka regényében (… néne)?
2: Melyik hidat tervezte Clark Ádám?
3: Kiknek írt budapesti kalauzt Szerb Antal?
4: 1, római számmal
5: Hogy hívták az a Vörösmarty Mihály balladájából is ismerős nőalakot, aki beleszeretett az álruhában vadászó Mátyás királyba (Szép…)?
6: Kinek a slágere a Régi kép, szobrok c. dal?