Parkolás

A várakozási hozzájárulás kiadásának feltételeit a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Fővárosi Közgyűlés rendelete, illetve az I. kerület közterületein a járművel várakozás díjának és a várakozási hozzájárulás kiadásának szabályozásáról szóló 24/2011. (X.28.) Budapest Főváros I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő- testületének rendelete határozza meg.

A várakozási hozzájárulással kapcsolatos jogosultság (gépjármű adatok, tulajdonos vagy üzembentartó adatai) ellenőrzésre kerül a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága által kezelt nyilvántartási rendszerben, illetve a Budavári Kapu Kft. adatbázisában. Amennyiben ezen felülvizsgálat alatt adateltérés, vagy pótdíjtartozás áll fenn, a várakozási hozzájárulás nem adható ki.

A gépjárműnek érvényes forgalmi engedéllyel kell rendelkeznie, hiszen lejárt műszaki vizsgával rendelkező, illetve forgalomból kivont járműre engedély nem adható engedély. Továbbá a jármű össztömege a 3500 kilogrammot nem haladhatja meg.

A vári behajtási engedélyek a védett övezet területén belül (sorompón belüli részen), míg a várakozási hozzájárulások (kerületi engedélyek) pedig a védett övezeten kívüli részen érvényesek.

Engedélytípusok:

  1. lakossági várakozási hozzájárulás
  2. lakossági behajtási- várakozási hozzájárulás
  3. egészségügyi- várakozási hozzájárulás
  4. gazdálkodói- várakozási hozzájárulás
  5. méltányossági hozzájárulás.

Költségek

Adott lakcímen az első lakossági várakozási és a lakossági behajtási- várakozási hozzájárulás kiadásának költsége 2.000 forint, melyet Ügyfélszolgálati Irodáinkon bankkártyával vagy postai sárga csekken tudnak kiegyenlíteni. (A Kapisztrán téren lehetőség van a készpénzes fizetésre is).

Lakásonként a második autóra vonatkozó várakozási és a lakossági behajtási- várakozási hozzájárulás kiváltása várakozási díj megfizetéséhez kötött. A várakozási övezetekben a várakozási díj kiszámításának alapja az adott zónában fizetendő egyórai várakozási díj mértéke. A különböző díjtételű területeken, a különböző járműfajták után óránként fizetendő várakozási díj összegét a 30/2010. (VI. 4.) Fővárosi Közgyűlés rendelet 9. § (1) és a 10. § (5) bekezdésében megállapított számegységek szorzata adja. A második autó költsége kedvezmények igénybevétele nélkül: az „A” várakozási övezetben: 150.000,- Ft; a „B” várakozási övezetben: 112.500,- Ft, a Budai Vár területén: 225.000,- Ft.

A lakossági várakozási hozzájárulás éves várakozási díja az adott területen fizetendő egyórai várakozási díj kétszázötvenszerese.

Kedvezmények:

Lakásonként a második gépjárműre kiadott hozzájárulás esetén a kedvezmény mértéke:

  • 30%, ha a kérelmezett gépjármű az EURO 3 környezetvédelmi kategóriának megfelel,
  • 50%, ha a kérelmezett gépjármű az EURO 4 környezetvédelmi kategóriának megfelel,
  • 70%, ha a kérelmezett gépjármű hibrid üzemű, vagy az EURO 5 környezetvédelmi kategóriának megfelel,
  • 100%, ha a kérelmezett gépjármű teljesen gáz vagy elektromos üzemű.

Az év közben kiváltott hozzájárulás esetén időarányos várakozási díjat kell fizetni. Az érvényességi idő lejárta előtt visszaadott hozzájárulások esetén az időarányos várakozási díj visszaigényelhető vagy átvihető a következő engedélyre.

 

Benyújtás módja:

Személyesen: Váron kívüli parkolási engedélyek ügyében a 1013 Budapest, Attila út 65. szám alatti II. számú, míg a Budai Vár védett övezetében a behajtási engedélyek ügyében a 1014 Budapest, Kapisztrán tér 1. szám alatti I. számú Ügyfélszolgálati Iroda jár el.

Online ügyintézésre csak abban az esetben van lehetőség, ha az adott lakcímen első számú engedély és az ügyfél az I. kerületbe ebben az évben költözik vagy már I. kerületi állandó lakos, de idén vásárol első gépjárművet az adott címre.

 

Elérhetőségek:

1013 Budapest, Attila út 65.

telefon: +361/225-7276

E-mail: ugyfelszolgalat@budavar.hu

1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.

telefon:+361/458-3030, +361/458-3025

E-mail: ugyfelszolgalat@budavar.hu

Ügyfélfogadás az Ügyfélszolgálati Irodáinkon:

Hétfő: 8.00 – 18.30
Kedd: 8.00 – 16.00
Szerda: 8.00 – 16.30
Csütörtök: 8.00 – 16.00
Péntek: 8.00 – 13.00

Ebédidő: 12.00-12.30

Kérjük, amennyiben tehetik vegyék igénybe az Online ügyintézést, mely az alábbi linkre kattintva érhető el: https://ugyfelablak.budavar.hu/login

Munkatársaink folyamatosan végzik a beérkező kérelmek feldolgozását.

Ügyintézéssel kapcsolatos részletes információk: https://budavar.hu/parkolas/

Méltányossági parkolás tájékoztató