2024. április 3. 11:27

Pályázati kiírás diákok számára: Sztehlo Gábor örökségének újragondolása – a Z generáció és a Gaudiopolis

2024-ben a holokauszt 80. évfordulója alkalmából különösen fontos emlékeznünk azokra a bátor emberekre, akik a vészkorszakban vállalták az üldözöttek bújtatását, életük megmentését. Közülük is kiemelkedik Sztehlo Gábor evangélikus lelkész, aki halálának 50. évfordulója is erre az évre esik.

E két évforduló alkalmából Sztehlo Gábor Emlékévet szervez: Budapest II. kerületi Önkormányzata, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület.

A Sztehlo év keretében meghirdetett pályázat kiírói között van még a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány és a Történelemtanárok Egylete. A pályázat célja, hogy a diákok megismerjék Sztehlo Gábor és a Gaudiopolis történetét, majd ismereteik alapján innovatív válaszokat keressenek a jelenkor kihívásaira és kisebb közösségek jobb, demokratikusabb működtetésére.

RÉSZTVEVŐK: A Sztehlo emlékév keretében meghirdetett országos pályázatra azoknak a diákoknak a jelentkezését várjuk, akik a 2023/2024-es tanévben aktív tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A diákok jelentkezhetnek egyénileg vagy maximum három fős csoportokban. A csoportok alakulhatnak egy iskolán belül, de akár különböző intézményekbe járó diákok is adhatnak le pályázatot. Egy pályázó, illetve egy csoport csak egy kategóriában indulhat, és egy pályaművet adhat le.

FELADAT: A szervezők azt kérik a jelentkezőktől, hogy első lépésként önállóan ismerjék meg az események történelmi hátterét, melyhez a pályázati felhívás végén találhatnak irodalomlistát. A háttér megismerését követően a pályázók négy kategória egyikében készíthetik el az eredeti, korábban még be nem mutatott és meg nem jelent pályaműveiket.

1. Tudományos jellegű munkák (tanulmány, max. 10000 karakter)
2. Irodalmi jellegű munkák (esszé, novella, vers)
3. Képzőművészeti jellegű munkák (festmény, rajz, montázs, makett, képregény)
4. Multimédiás jellegű munkák (Podcast, TikTok videók, kisfilm, Instagram oldal)

A pályázat meghirdetésére 2024. március 18-án, az emlékévet nyitó konferencián kerül sor. A pályázók bármilyen kérdés, kérés esetén bizalommal fordulhatnak a szervezőkhöz az alábbi e-mail címen: sztehlo2024@gmail.com.

DÍJAZÁS: A szakmai bizottság vakbírálatos eljárás során választja ki a kategóriák legjobb pályaműveit. A kategóriánként legjobbnak ítélt pályaművek értékes nyereményben (informatikai eszközök, sport- és könyvutalvány) részesülnek. Továbbá az arra érdemesnek talált tanulmányok publikációs lehetőséget kapnak. Az elkészült pályaművekből hagyományos és virtuális kiállítást is szervezünk. A kiállításon a pályaművek szerepelhetnek jelige alatt, illetve a pályázók teljes neve alatt, amelyhez 18 év alatt szülői beleegyező nyilatkozatra van szükség.

A BÍRÁLAT SZEMPONTJAI: A bírálat szempontjai kategóriánként változnak. A szempontok között szerepelnek például az alábbiak:
• Kreativitás, innováció
• Történeti háttér megértése
• Javasolt megoldások esetleges gyakorlati alkalmazhatósága
• Technikai eszközök használata (kép, és hangminőség, vágás, stb.)
• Informativitás
• Nyelvhelyesség, nyelvi igényesség
• Hivatkozás pontossága

JELENTKEZÉS / HATÁRIDŐK:
• A pályázók jelentkezését a megfelelő jelentkezési lap (1. sz. és 2. sz. mellékletek) csatolásával. 2024. 05.19-ig várják a sztehlo2024@gmail.com e-mail címre.
• Az elkészült, jeligével ellátott pályaműveket 2024. 06.30-ig várják a szervezők a fenti (sztehlo2024@gmail.com) címre. A szervezők pár napon belül értesítést küldenek a pályaművek befogadásáról és arról, hogy azokat a választott jeligékkel eljuttatták a szakmai zsűri részére.
• Az eredményhirdetésre 2024. 09. 25-én a Sztehlo Év záró rendezvényén kerül sor, melyre a szervezők előzetes regisztrációt követően sok szeretettel várják a pályázókat.

További fontos információk: Pályázati kiírás és a jelentkezési lap

(Kép: 24.hu)

2024. július 9. 14:50

2024. július 1-től – augusztus 31-ig minden héten pénteken home office (otthoni munkavégzés) kerül bevezetésre a Polgármesteri Hivatalban. Ezeken a...