2022. szeptember 21. 13:53

Megújul a Szentháromság tér: bemutatta tervét a közönségnek a nyertes tervezőcsapat

A „Városi erdő” fantázianevet viselő pályamunka tervezői kapták a zsűri fődíját:

Vezető építész tervező: Építész Stúdió Kft. – Félix Zsolt, Pálfy Sándor, Ábrahám Tamás
Szakági tervezők: Takács Dániel, Reith Anita, Varró Dorottya
Munkatársak: Varga Katalin, Szántó Hunor, Polgárdi Ákos

A csapat  nevéhez fűződik többek között a Széll Kálmán tér területrendezése. A Szentháromság térre összezárt lombkoronát képzelnek el, amelyet állításuk szerint 20 éves távlatban lehet megvalósítani. Bázel, Prága és Párizs belvárosát említették mintaként.

„Egy tervpályázat szárazon fogalmazva, jogi szempontból egy közbeszerzési eljárás” – vezette fel a kerület főépítésze a tervezőcsapathoz intézett kérdéseket – „a nyertes csapattal szerződést kötünk, de a tervezőt választjuk ki, a terv még változhat, ebbe pedig szeretnénk bevonni a helyiek preferenciáit is.”

Erre szolgál egyrészt az online szavazó felület, illetve a kiállítás helyszínén elhelyezett véleménydoboz, hogy papíron is elmondhassák véleményüket azok, akiknek nem kényelmes az online szavazás. Erre még két hétig van lehetőség a Városháza aulájában.

Az eddig beérkezett vélemények és hozzászólások alapján a legnépszerűbb lakossági szempontok közé tartozik az esővíz gyűjtése, a biológiai sokszínűség, a természetes formák, ha rá lehet menni a fűre, ha van sok illemhely, van fedett buszváró ,illetve rendőri, orvosi ügyelet és esetleg kávézó (nem étterem). A szavazók nagy arányban elutasították, ha túl sok a burkolt felület, és túl feszes, geometrikus formák jelennek meg egy tervben. A helyiek azokat a pályaműveket preferálták, melyek minél kevesebb épített elemet terveztek a parkba.

A Városháza aulájában tartott fórumon lehetőség volt kérdezni is a tervezőktől. A válaszokban a csapat hangsúlyozta, hogy azért nem díszkertet szerettek volna, hogy ne vonja el a figyelmet a sok helyi jellegzetességről. Egy egyszerű zöld struktúrában gondolkoznak, szerintük a terület intenzív használata miatt nem életképes a többszintes növényállomány. Az értékesebb meglévő fák megtartása mellett további várostűrő fafajokat: hárs-, juhar-, kőris- és vadgeszetenyefát ültetnének, amelyek lombkoronája körülbelül 20 év elteltével teljesen összezárna.

A tervezőcsapat nyitott rá, hogy a távlati végállapot (összezáró, hatalmas lombkorona) elérése előtt több fázisban, ütemenként változtassanak a tér zöldfelületén, vagyis a kisebb faméretek idején virágágyások, cserjék, terepszinti növényzet is gazdagíthatja a megjelenést.

2024. július 9. 14:50

2024. július 1-től – augusztus 31-ig minden héten pénteken home office (otthoni munkavégzés) kerül bevezetésre a Polgármesteri Hivatalban. Ezeken a...