2022. május 13. 13:37

Hogyan lehetne szerethetőbbé tenni az Európai Uniót?

Ez volt az egyik legelgondolkodtatóbb kérdés az Európa Fesztiválunk beszélgetésein. Magyarország 18 éve csatlakozott az EU-hoz, azóta az unió megítélése sok szempontból vitatottá vált, nemcsak Magyarországon.
Könnyű elfelejteni, milyen volt előtte, amikor még le voltak zárva a határok, amikor még luxusnak számított külföldre utazni, telefonálni. Egy-egy krízishelyzet azonban újra- és újra eszünkbe juttatja, hogy az ​Európai Unió alapvetően egy​ b​é​keprojekt​. Egy éveken át tartó világjárvány alatt újra belekóstoltunk, milyen, amikor csak szigorú szabályok és előzetes óvintézkedések árán lehet utazni. Egy háború alatt, amely ilyen közel, az országunk határa mellett zajlik, pedig csak megerősít abban, hogy szerencsésnek érezhetjük magunkat, amiért nem vagyunk egyedül.
Az EU, az európai integráció talán leginkább a béke projektje. Ám hogy békében élni és azt megőrizni mennyire nem automatikus, azt – az orosz agresszió nyomán – látjuk két hónapja Ukrajna-szerte. Ezen a napon ezért Karácsony Gergely főpolgármesterrel együtt fotókiállítással is megemlékeztünk az ukrajnai háború borzalmairól, áldozatairól, mert nekik ugyanúgy joguk lenne békében és szabadon élni, mint bármely más európai nemzetnek.
🇺🇦 Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az Európa-napi fesztiválunkra elfogadta a meghívásunkat Ukrajna magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop is, és együtt egy krími hársfával gazdagítottuk az Európa Ligetet.
Nagyon örültem neki, hogy több nagykövetség is képviseltette magát a rendezvényünkön: 🇩🇪 Klaus Streicher német nagykövet-helyettes, 🇧🇪 H.E. Siegfried Peinen belga nagykövet és 🇫🇷 Philippe Marcheteau, a francia nagykövetség első titkára mind megerősítettek abban, hogy igenis beszélnünk kell arról, hogy mi mindent köszönhetünk az Európai Uniónak.
Hiszen hibáztatni könnyű, gyűlöletkampányt skandálni könnyű. De jusson eszünkbe Európa akkor is, amikor a gyermekünk az Erasmus+ program segítségével külföldön tanulhat. Amikor különösebb akadály nélkül kelünk át a határon. Amikor azon kapjuk magunkat, hogy nem feltétlenül került többe külföldön nyaralni, mint itthon – vagy éppen ugyanannyi idő alatt érkezik meg a rendelésünk külföldről, mint belföldről.
Az Európai Unió nem tökéletes. Ahogy egy moziban sem lenne egyszerű egy 27 fős társaságnak filmet választani, úgy az unió működése sem mentes sem a konfliktusoktól, sem az érdekellentétektől. De ha nincs, az olyan, mintha hirtelen elfogyna az oxigén és nem kapnánk levegőt.
Köszönöm az őszinte beszélgetést kollégáimnak: Őrsi Gergely II. kerületi polgármesternek, Dr. László Imre XI. kerületi polgármesternek, Cseh Katalin EP-képviselőnek és dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselőnek.
Mindannyiunknak tennünk kell érte – politikusoknak és civileknek egyaránt -, hogy ne csak negatív kontextusban beszéljünk az Európai Unióról, hanem emlékeztessük egymást arra, mi mindent kaptunk tőle.
💙 Önök miért hálásak az Európai Uniónak?

 

KÉPEK A RENDEZVÉNYRŐL

VIDEÓ A RENDEZVÉNYRŐL