2022. július 4. 18:35

Elkészült az összefoglaló a kerületi kutyás etikett közösségi tervezéséről!

Tavasszal érkezett az állampolgári megkeresés a Budavári Önkormányzathoz, hogy legyen egy Kutyás Etikett a kerületben. Mivel – sok más belvárosi kerülethez hasonlóan – nehéz az együttélés, a közös parkhasználat a kerületi kutyás és nem kutyás közösségek között, ezért az önkormányzat örömmel fogadta a kezdeményezést.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy egy kerületi kutyás etikett – melyre több példát is találunk  más kerületben, illetve a fővárosi önkormányzat által kezelt parkokban – nem egy jogszabály, sokkal inkább egy informális dokumentum. Ilyen értelemben sem kötelezettségeket, sem jogokat nem biztosít a gazdiknak, azonban ettől még a kultúrált együttélés jó szabályozó eszköze lehet és közösségépítő szerepe is lehet.

Éppen ez a közösségépítő szerep az, amely motiválta az önkormányzat civil referenseit, hogy egy közösségi tervezéses folyamaton keresztül vonja be az érdeklődő kerületi kutyásokat, mert azt gondoljuk egy ilyen informális dokumentum akkor tudja betölteni funkcióját, ha ezt a közösség minél inkább magáénak érzi, ha beleszólhat ennek tartalmába, ha úgy érzi a közösség, hogy ez közös szellemi termék. 

Ezért egy két alkalmas közösségi tervezési folyamatot alkottunk azért, hogy a beérkezett kerületi kutyás etikett javaslatot közösen alakítsuk véglegessé.

Az első alkalom előtt, azért, hogy mindenki megismerhesse az etikett javaslatot, a szöveg megjelent online az Önkormányzat honlapján és Facebook oldalán, valamint a Várnegyed Magazin idei, 7. számában is. Ebben egy interjú is olvasható volt Gáspár Zsófiával, az Óbudai Kutyás Egyesület vezetőjével, amelyből megismerhető volt, hogyan készült a Hajógyári sziget kutyás etikettje. Ezeken túl, az alkalomra készülve igyekeztünk konkrét példákat is összegyűjteni különböző, már létező kutyás etikettekre szerte Budapesten.

Az első tervezési alkalom május 10-én valósult meg a Virág Benedek Ház udvarán. A jó hangulatú eseményen kb. 25-en vettek részt. Helyi kutyásokon kívül, akik a kerület különböző parkjaihoz és kutyafuttatóihoz köthető közösségeket képviselték (vízivárosi, tabáni, vári, vármezői kutyás közösségeket),  jelen volt Váradiné Naszályi Márta polgármester asszony, több kerületi képviselő, a közterület felügyelet munkatársa, a kerületi hatósági állatorvos képviselője, és három kutyás szakértő, Gáspár Zsófia, Hirbek Edina (ZöldEb) és Nyakas Gábor (Kutyaiskola Nyakas Gáborral), hogy az esetlegesen felmerülő szakmai kérdésekben támogassák a folyamatot.

A fókusz a szöveg-javaslaton volt. Rengeteg hasznos ötlet érkezett a struktúrával, megfogalmazással, szerkezettel kapcsolatban, sok volt a közös nézőpont. A szövegen túl együtt gyűjtöttünk javaslatokat a majd végleges etikett terjesztésére is, hogy az valóban eljusson lehetőleg minden kerületi kutyatartóhoz és a nem is kutyások is megismerhessék. 

A nagyon konstruktív első alkalomnak köszönhetően már egy átdolgozott szöveg javaslattal vágtunk neki a második alkalomnak, amely szintén a Virág Benedek Házban került megrendezésre június 7-én. Ezen az alkalmon nem vettünk részt a közös munkában annyian, mint az első alkalommal, de megint nagyon jó hangulatú és konstruktív környezetet sikerült teremteni a résztvevőkkel. A munkában részt vett megint több kutyás közösség képviselője is, Váradiné Naszályi Márta polgármester asszony, Korsós Borbála alpolgármester asszony, dr. Vörös Mária, a közterület-felügyelet irodavezető, Dr. Hámori Zsolt, hatósági állatorvos, Hirbek Edina, a Zöld Eb Egyesület szakértője.

Nagyon sok közös pontot találtunk, megegyeztünk abban, hogy a végleges szöveg többes szám első személyben íródjon, hogy a terjesztésre nagy hangsúlyt kell fektetni, különböző, releváns szövegváltozatok kerüljenek ki kutyafuttatókra, az önkormányzat honlapjára, állatorvosokhoz, kutyakozmetikákba, a nagyobb parkokban térkép jelezze a kutyafuttatók helyét, és arról is beszéltünk, hogy kerületi szinten bevonjuk a vendéglátó helyeket is.

Utóbbival kapcsolatban el is indult egy közös munka Korsós Borbálával és Szabó Ágnes Tímeával (az eredeti etikett kezdeményezőjével, aki az eredeti szövegváltozat szerzője is), melynek célja, hogy a kerületi kutyabarát vendéglátóhelyekre kerüljön ki egy matrica, ezzel jelezve, hogy az adott vendéglátóhely szívesen fogadja a gazdikat kutyájukkal.

A következő lépés az újabb javaslatok alapján a szöveg véglegesítése, majd a résztvevők jóváhagyása után azoknak a kommunikációs eszközöknek a megtervezése és kivitelezése, amelyeken terjeszteni fogjuk a közösen megalkotott I. kerületi kutyás etikettet.

Szeretnénk megköszönni még egyszer minden résztvevőnek azt a rengeteg konstruktív munkát, amit beletett ebbe a két alkalomba és nagyon örülünk, hogy bebizonyosodott, hogy lehet a helyi kutyás közösségek képviselőivel a közösségi tervezés módszertanával együtt dolgozni, szakmailag a kerület két civil referensének is nagyon tanulságos volt maga a folyamat.

Bihari György és Somogyi Zsófi civil referensek 2022.06.21