2023. május 8. 13:10

A varjak viselkedése fészekelhagyás alatt

Ahogy a főváros legtöbb kerületében, az I. kerületben is sokszor bosszúságot, kellemetlenséget okoznak a varjak. A Budavári Önkormányzat az elmúlt években fészekgyérítést végzett, hogy csökkentsük a varjúfélék számát a kerületben. Azt azonban fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a károkozások mellett a varjak rengeteget segítenek: a varjak a puhatestűek, férgek és poloskák egyik legnagyobb pusztítói és a szerves hulladék eltakarításában is jelentős szerepet játszanak. A Magyar Madártani Egyesület is arra hívja fel a figyelmet, hogy a varjak pusztítása természetkárosításnak minősül, a védett fajok esetében pedig törvénysértő is.

Miért támad a varjú?

Május közepétől június első feléig tart az az időszak, amikor a varjúfiókák kirepülnek a fészekből. Minden madár számára a kirepülő fióka a legnagyobb érték, jobban védik, mint a tojásokat vagy az egészen kicsi fiókákat, mert mire ebbe az életszakaszba érnek, már nagyon sok energiát fektettek a felnevelésükbe. A repülést a fiókák hetekig tanulják, és amíg ügyetlenek, könnyen leesnek a földre – pont oda, ahol a járókelők mozognak.

Hogyan előzzünk meg egy esetleges támadást?

  • Ne szaladjunk, hanem forduljunk szembe, lengessük a karunkat, mutassuk magunkat nagynak és nyugodtnak. Legyünk határozottak, kiabáljunk rá a madárra.
  • Hordjunk magunknál esernyőt, ettől nagyobbnak tűnűnk, ezért kisebb a valószínűsége, hogy a madár ránk támad.
  • Ha felfedezünk egy varjúfészket, akkor a következő sétán során tartsunk biztonsági távolságot (legalább 5 méter).

Az I. kerületben itt találkozhat gyakrabban varjakkal: Tabán, Tóth Árpád sétány, Vérmező, fás-ligetes területek.