2023. április 20. 09:55

Megújul a Vérmező: esőkertek a vízmegtartásért

Folytatjuk a Vérmező megújítását, esőkertek kialakítását kezdte meg a Főkert a parkban. A Vérmező megújításának terve közösségi tervezésen született, most pedig a padok és a kukák cseréje után új szakaszba lépnek a munkálatok.

Mi az az esőkert, és miért van rá szükség?

A vízmegtartás a klímaváltozás, az egyre sűrűbben előforduló és egyre hosszabb aszályos időszakok miatt kiemelten fontos cél, erre kínál megoldást az esőkert: egy olyan növényekkel beültetett „medence”, amely összegyűjti az esővizet, természetes módon megszűri, és lassacskán elvezeti a földbe, a növények gyökereihez.

Pocsolyák helyett hasznos víztározás

A Szitakötő játszótérhez közeli területen, a park legmélyebben fekvő részén egy-egy csapadékos nap után számtalan pocsolya nehezíti a közlekedést, ezek vizének összegyűjtésében és elvezetésében is nagy szerepet kapnak a most épülő esőkertek. Az esőkertek mélyebb részein vagy folyami (ún. kulé) kavics biztosítja a víz elszivárgását, vagy egy nagyrészt komposztból álló földkeveréket terítünk el. Ez lehetőséget ad arra, hogy rendhagyó módon ne csak lágyszárúakat, hanem cserjéket és nedvességkedvelő fákat is ültessünk az esőkertek aljára – enyves égert (Alnus glutinosa), fűzfaféléket (Salix fragilis, S. caprea) és vénic szilt (Ulmus laevis) –, amelyek kicsit a vízparti hangulatot idézik.

Az eső után kialakult időszakos tavacskákból a víz legfeljebb 1-2 nap alatt elszivárog vagy elpárolog, így nem kell aggódni, nem lesz az esőkertből szúnyogkeltető, a zöldebb növényzet viszont meg fogja hálálni ezt a vízmegtartó módszert.

Forrás: Főkert

2024. június 18. 20:29

FIGYELEM! HŐSÉGRIADÓ!  A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2024. június 19-én (szerda) 00:00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig III. fokú...