2022. március 17. 13:02

Vári lakáseladások: Eddig közel 400 kérelem érkezett, de ezek közül nem mindegyik megalapozott

Részlet a polgármesterrel készült interjúból (Várnegyed)
A lakástörvény 2021. november 18. napján hatályba lépett módosítását követően:

1️⃣ Részletes tájékoztató anyagot készítettünk a jogszabályi rendelkezésekről, az eljárás menetéről, a kérelem benyújtásának módjáról, a benyújtandó dokumentumokról, ezt a tájékoztatót közzétettük az önkormányzat honlapján.
👉https://budavar.hu/tajekoztato-lakastorveny-modositas/

2️⃣ Létrehoztuk a lakaseladas@budavar.hu e-mail címet, amin keresztül folyamatosan tájékoztatjuk a hozzánk forduló bérlőket.

3️⃣ A beérkezett vételi kérelmekről nyilvántartást vezetünk, és folyamatban van a kérelmek érdemi vizsgálata is, amelynek keretében elemezzük a lakástörvényben meghatározott feltételek fennállását. Ennek során tartozásigazolást kértünk be a GAMESZ-től arról, hogy az érintett bérlőnek, bérlőtársaknak a lakástörvény-módosítás hatályba lépését megelőző egy évben háromhavi lakbért meghaladó bérletidíj-tartozása állt-e fenn a bérbeadó önkormányzat felé. Valamint megkerestük a műemléki nyilvántartást vezető Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárság Építészeti és Műemlékvédelmi Főosztályát, hogy küldje meg az I. kerület világörökségi helyszínein és védőövezetében található azon ingatlanok listáját, amelyek 1995. november 30. napján műemléki védettség alatt álltak.

4️⃣ A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően keretmegállapodás megkötésére irányuló, nemzeti nyílt közbeszerzési eljárást folytattunk le „Ingatlan-értékbecslés és mérnöki szolgáltatások” tárgyában. A közbeszerzési eljárás eredményesen zárult, a CITY-FORM 2000 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyertes ajánlattevővel a keretmegállapodást 2022. január 26. napján megkötöttük. A szakértő az ingatlanforgalmi szakvélemények mellett szükség szerint elkészíti az energetikai tanúsítványokat is.

5️⃣ Az önkormányzat képviselő-testülete már a lakástörvény hatályba lépését megelőzően döntött arról, hogy az érintett lakóépületek társasházzá alakítása érdekében az ahhoz szükséges komplett műszaki dokumentáció, valamint eseti jelleggel épületfelmérési dokumentáció elkészítésére, térképészeti és földmérési feladatok elvégzésére közbeszerzési eljárást indít. A közbeszerzési eljárás első ízben eredménytelenül zárult, másodszorra 2022. februárjában eredményes lett, a nyertes ajánlattevővel szerződtünk.
A műszaki dokumentáció birtokában készíthetők el a társasházi alapító okiratok, és az eljárás ezen szakaszában van lehetőség a leendő tulajdonostársak bevonására is. Természetesen a bérlő együttműködésére a műszaki dokumentáció elkészítését megelőző felmérés során is szükség van a lakásokba történő bejutás biztosítása érdekében.
A jogszabály szerint az önkormányzatnak hat hónapja van arra, hogy társasházakká alakítsa az érintett épületeket, és megállapítsa a vételárat. Az önkormányzat a honlapján és ügyfélszolgálatán természetesen minderről tájékoztatja a lakosságot. Folyamatosan fogadjuk a vételi jelentkezéseket.
A teljes interjút elolvashatjátok a legújabb Várnegyedben, vagy ezen a linken 👉 https://budavar.hu/…/Varnegyed-4.-szam-2022marc8-webre.pdf

2024. július 9. 14:50

2024. július 1-től – augusztus 31-ig minden héten pénteken home office (otthoni munkavégzés) kerül bevezetésre a Polgármesteri Hivatalban. Ezeken a...