2023. május 25. 17:39

Tavaszi zöldhulladék begyűjtési program, rendszeres csütörtöki begyűjtéssel!

A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és a zöldhulladék-gyűjtést válasszuk. Ugyanis az így begyűjtésre kerülő zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék vagy lerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba.

A zöldhulladékot hetente egyszer, csütörtökönként szállítja el az FKF. Kérjük, hogy zöldhulladékot csütörtökönként, legkésőbb reggel 5 óráig, járművel jól megközelíthető, jól látható helyre helyezze ki az ingatlana elé.

A begyűjtött zöldhulladékból komposztálási technológiával minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyag készül, ezért nagyon fontos a hulladék tisztasága. A komposztálás visszajuttatja a talajba az onnan felszívott tápanyagot, ásványi elemeket, amelyekre a levelüket hullató fáknak szüksége van.

Fontos tudnivalók:

  • A zöldhulladékot (lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom) bezsákolva helyezze ki az ingatlan elé.
  • Kizárólag az FKF logójával ellátott KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK feliratú, lebomló hulladékgyűjtő zsákokat szállítják el, egyéb zsákokban kihelyezett zöldhulladékot nem.
  • A zsákokon kívül elszállítják a kisebb, maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat is, amelyek kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve helyezhetők ki a zsákok mellé. Az ennél vastagabb ágakat nem szállítják el.
  • A lebomló zsákok szavatossági ideje – anyagukból adódóan – rövidebb, ezért javasoljuk, hogy mielőbb használja fel.
  • A begyűjtött zöldhulladékból komposztálási technológiával minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyag készül, ezért nagyon fontos a hulladék tisztasága.
  • Ügyeljen arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön. Amennyiben az FKF munkatársai a zöldhulladékos zsákokban háztartási hulladékot, építési törmeléket, földet, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el.
  • Kérjük, hogy a zöldhulladékot az elszállítási napon legkésőbb reggel 5 óráig* helyezze ki az ingatlan elé.
  • A zsákokat minden esetben jól látható, járműveinkkel megközelíthető helyre helyezze ki.

Az avar égetése kerületünkben is szigorúan tilos és szabálysértési eljárást von maga után.

További zsákok igénylésére is van lehetőség a varosuzemeltetes@budavar.hu e-mail címen (darabszám megadásával).

Ügyfélszolgálati irodáink:

  • 1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.
  • 1012 Budapest, Attila út 65.

Ha van rá lehetőség, otthon is komposztálhatja az összegyűlt zöldhulladékot, és a Tabánban, illetve a Kuny Domokos utcai közösségi kertben található közösségi komposztládákat is használhatja erre a célra!