2022. június 10. 09:30

Összefoglaló a vári internetszolgáltatásról

✂️Röviden:
A szélessávú internet kiépítését vállaló EuroCable és/vagy VárTelecom állítása szerint szóban állapodott meg a kerület korábbi, fideszes vezetésével. Mivel sokmillió forint közpénzről van szó, ezt mindkét oldalról elfogadhatatlannak tartjuk: az önkormányzat előző, fideszes vezetése felelőtlenül, hanyagul gazdálkodva járt el, a cég pedig olyan díjat követel tőlünk, amit nem tud igazolni, amiről nincsen papírja. Mi most azon dolgozunk, hogy az elvégzett munkáért a vállalkozó, aki beépítette, ennek ellenére megkapja a pénzét, illetve, hogy biztosítsuk a vári lakók számára az internet-hozzáférést.
🗂 A tények:
– A vári lakásokban kiépített szélessávú internethozzáférés (még az előző önkormányzati vezetés alatti) megvalósításáért Pataki Tamás kb. tízmillió forintot követel a Budavári Önkormányzattól.
– Sem az elvégzett munkáról, sem annak megrendeléséről, sem az engedélyezéséről, sem a teljesítéséről, sőt, magáról a kivitelezőjéről sem kaptunk bizonyítékot Pataki Tamástól, (holott az önkormányzat már 2019-ben is kérte az ide vonatkozó munkalapok bemutatását).
– Fenyegető hangvételű leveleket kapunk, melyben Pataki Tamás a szélessávú internet lekapcsolását lebegteti.
– Saját szakértőket bevetve, az önkormányzat felmérést végzett az érintett lakásokban – ez azonban csak annyit bizonyít, hogy a munka el lett végezve, hogy ki végezte el, az ebből még nem egyértelmű (más cég neve szerepel pl. a dobozokon, mint ahonnan a reklamáció és fenyegetőzés érkezik).
– Két cég is jelentkezett az ügyben, akik bár egymástól nem függetlenek, de nem azonos az álláspontjuk.
⏸Itt tartunk most:
– A Budavári Önkormányzat jegyzője felszólította az EuroCable vezetőjét, Pataki Tamást, hogy a továbbiakban hivatalos úton nyújtsa be nyilatkozatait, egyúttal törekedjen az együttműködésre, mert a számunkra küldött leveleiből nem ezt olvastuk ki.
– Abszurd helyzetbe kerültünk, hiszen egy, már elvégzett munkára utólag nem lehet engedélyt kiadni. A munkát csak jogalap nélküli gazdagodás címén lehetne elszámolni, ehhez kell nekünk egy közjegyző által hitelesített nyilatkozat arról, hogy melyik cégnek adjuk a tulajdonosi hozzájárulást a beruházás fennmaradásához.
– Továbbra is kérjük, hogy fenyegetőzés és vádaskodás helyett küldje meg az önkormányzatunk által kért munkalapokat, illetve a közjegyző által hitelesített nyilatkozatot.
📃Alapelveink:
– A mi önkormányzatunk nem fizethet ki közpénzből olyan összeget, amelyről nincsen hiteles dokumentáció. Ez hűtlen kezelés lenne.
– Ugyanakkor tény, hogy valaki a munkát elvégezte, és azért pénzt nem kapott, ezzel pedig igazságtalan hátrány érte. Ezért dolgozunk a fennálló helyzet dokumentálásán.
– Ennek ellenére nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a cég vezetője a vári lakók internetszolgáltatásának leállításával zsarolja az önkormányzatot. A szolgáltatásból a cégnek bevétele, sőt, haszna van – a hibát pedig ők követték el, amikor szóbeli (?) megállapodás alapján kezdtek dolgozni, ráadásul nem tudják hivatalos dokumentációval igazolni a munkavégzést.