2022. február 2. 13:04

Miért káros a síkosságmentesítésre használt só?

A legolcsóbb, leggyorsabb és a legelterjedtebb megoldás az utak, valamint a járdák síkosságmentesítésére egyértelműen a só. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy mennyire káros ennek az anyagnak a használata.

A só (jobb esetben) károsítja a növényeket, de nagyon hamar el is pusztíthatja azokat. Leginkább akkor veszélyes, ha a sóval kevert havat, latyakot az út, járda szélére toljuk, a füves, növényekkel, fákkal beültetett területre. A sószórás mentén található növények a sózás következtében nem képesek elegendő vizet felszívni, ezért könnyedén kiszáradhatnak, ráadásul a talajban számos fontos tápanyagot kiszorít a só használata.

A sószórás következtében nem csupán a növények szenvednek károkat, hanem a betonutak, valamint az aszfaltterületek is, mivel a sós olvadék beszivárog a repedésekbe, a következő fagyáskor képes szétrepeszti azokat. A háziállatok számára is kellemetlen a sóval leszórt járda, de még a lábbeliket is károsítja, valamint az autók, kerékpárok gumiját, az alvázat, többnyire mindent, amivel érintkezik.

Mit használjunk helyette?
Zeolittal természetes módon végezhetjük el a lefagyott járófelületek csúszásmentesítését. Nem tartalmaz hozzáadott anyagot, így például a sóval szemben nem károsítja környezetet. A zeolit egy természetes ásványi anyag, ami talajjavítóként is alkalmazható. A jégolvadást követően a talajba kerülve értékes nyomelemekkel látja el a növényeket és segíti fejlődésüket.

A Budavári Önkormányzat 2022. január 27-től e-mailben (varosuzemeltetes@budavar.hu) egyeztetett időpontban lehetőséget biztosít zeolit átvételére a Toldy Ferenc utca 22-24. szám alatt.

Azon társasházak, lakóházak, amelyek átvették a 20 kg zeolitot, további mennyiséget – max. 40 kg házanként – igényelhetnek!

Védjük együtt a környezetet!