2024. március 4. 10:51

Megkezdődik a kerti zöldhulladék-begyűjtés Budapesten

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai március 4-én megkezdik a főváros tizenkilenc zöldövezetes kerületében a kerti zöldhulladék járatrendszerű elszállítását. Az FKF logóval és „Kerti zöldhulladékgyűjtő-zsák” felirattal ellátott zsákokban kihelyezett zöldhulladékot meghatározott napokon szállítja el a Társaság Budapesten.

Az évente nem kevesebb, mint 30 ezer tonna zöldhulladék meghatározó hányadát a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ komposztáló üzemébe  szállítják, kisebb része pedig néhány agglomerációs település hasonló célú létesítményére kerül.

A tavaszias időjárással párhuzamosan városszerte megkezdődtek a kerti munkák. A keletkező zöldhulladék, a korábban lehullott falevelek, metszett ágak, gallyak összegyűjtésekor, vagy fűnyíráskor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió kerti zöldhulladék-gyűjtési szolgáltatását válasszuk.

Az így begyűjtött zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék vagy hulladéklerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természet körforgásába.

Az FKF a zöldhulladékot a Társaság honlapján, kerületi bontásban elérhető térképeken feltüntetett, az adott szolgáltatási körzetre vonatkozó napon szállítja el. Kérik a lakosságot, hogy a zöldhulladékot:

  • csak a lakókörzetükre érvényes elszállítási napon,
  • legkésőbb reggel 5 óráig,
  • a gyűjtőjárművekkel megközelíthető, az ingatlan előtti, jól látható helyre helyezzék ki.

A lakossági zöldhulladékgyűjtés legfontosabb szabályai:

  • A zöldhulladékot (lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom) bezsákolva kell kihelyezni az ingatlan eléaz FKF logójával ellátott KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK feliratú, lebomló hulladékgyűjtő zsákokban. A Társaság az egyéb módon, vagy ömlesztve kihelyezett zöldhulladékot nem szállítja el.
  • A maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve kell kihelyezni a zsákok mellé. Az ennél vastagabb ágakat nem szállítják el.
  • A zsákok szavatossági ideje lebomló anyagukból adódóan rövidebb, ezért javasolt ezek mielőbbi felhasználása a megvásárlás után. Amennyiben esetleg minőségi problémát tapasztalnak, a vásárlás helyén a vásárlást igazoló blokk ellenében a hibás terméket a forgalmazó kicseréli.
  • Ügyelni kell arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön. Amennyiben az FKF munkatársai a gyűjtőzsákokban háztartási hulladékot, építési törmeléket, földet, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el.

A zöldhulladékos zsákok megvásárolhatók a Társaság személyes ügyfélszolgálatain, 17 lakossági hulladékudvarában, továbbá a szerződött forgalmazóknál.

A zöldhulladékgyűjtőzsákok aktuális elérhetőségével kapcsolatos információkat az FKF a weboldalán (www.fkf.hu) folyamatosan frissíti, ezért kérik, hogy azok beszerzésének lehetőségével kapcsolatban elsődlegesen ott tájékozódjanak.


Fotó: Budapesti Közművek

2024. július 9. 14:50

2024. július 1-től – augusztus 31-ig minden héten pénteken home office (otthoni munkavégzés) kerül bevezetésre a Polgármesteri Hivatalban. Ezeken a...