2022. április 25. 09:43

Kiemelt kormányzati beruházás lett a Burg Hotel helyén kezdődő építkezés

Többek között a Paksi Atomerűmű, vagy éppen az igencsak megosztó Szabadság téri emlékmű után, most a Burg Hotel helyén kezdődő építkezés is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás lett. Erről a hosszú hétvége előtti csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből értesültünk.

A Budavári Önkormányzat főépítésze szerint ez a lépés a kormány szempontjából azért lehet praktikus, mert ilyen minősítéssel építkezés közben és után figyelmen kívül lehet hagyni mindazon általános-, illetve helyi előírásokat, paramétereket, szabályokat, amelyeknek a leendő épület egyébként sem tudna megfelelni.

A beruházás megnevezése továbbra is a sajtóban korábban publikált „Konferencia Központ létrehozása”, annak ellenére, hogy a Közlönyben megjelentek szerint az új épület rendeltetése nem csak iroda-, oktatási-, kulturális intézmény lehet, hanem betölthet akár vendéglátó- vagy épp szálláshely funkciót is. A kiemelt beruházásra való tekintettel pedig így már nem szükséges biztosítani az előírt helyeket sem a személygépkocsiknak, sem a kerékpároknak.

Az új épületet állítólagosan tervező cég korábbi nyilatkozatai alapján várhatóan a háború előtti földszint + 1 emeletes lakóépületet megidéző kulisszahomlokzat mögé kerül be az új funkció és a vasbetonszerkezet.

Ami már biztos: a beruházó a szokásos tervtanácsi procedúra, véleményezések, hozzájárulások megszerzésének kellemetlenségeit megspórolva immár jogszerűen építkezhet. A részletekről az önkormányzat és a kivitelező májusban egyeztet.

Korábban a szakma és az önkormányzat tiltakozása ellenére a kormány új terv hiányában is megadta a bontási engedélyt – a nagy kapkodásban pedig a bontás finoman szólva is szakszerűtlenül és jogszerűtlenül történt. Erről itt írtunk bővebben:
https://www.facebook.com/budavarionkormanyzat/posts/3177119132508197