Blaskó Péter

Budavár Díszpolgára (2012)

 

A díszoklevél szövege:

„Elődeink dicséretes rendelése, hogy mindazok, akik munkájuk, életük során elősegítik értékeink megőrzését, öregbítik kerületünk jó hírnevét, különleges megbecsülésben részesüljenek.Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész, a Nemzeti Színház színésze hittel, művészi gonddal megformált szerepeivel vált Magyarország egyik legelismertebb művészévé. Játékával mindig azt közvetíti, hogy a színháznak az emberekről és az értékekről kell szólnia. Pályája példaértékű, a becsület, a tisztesség és a hazaszeretet jellemzi. Művészi hitvallása: alázattal szolgálni nemzetét.Tevékenységét nagyra értékelve a Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete kinyilvánította, hogy özvegy Horthy Istvánné kiérdemelte a kerület legmagasabb kitüntetését és az iránta érzett nagyrabecsülés és tisztelet bizonyságául őt Budavár díszpolgárává megválasztotta. A mai naptól Blaskó Péter jogosult a Budavár díszpolgára kitüntető cím használatára és a budavári címerrel díszített aranygyűrű viselésére.”

Blaskó Péter 1948 július 13-án született Budapesten. 1970-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, utána mindjárt a Nemzeti Színházhoz került. Tehetségével azonnal kitűnt, hiszen már főiskolásként partnere lehetett Törőcsik Marinak és Kállai Ferencnek. Amikor pedig 1974-ben a Miskolci Nemzeti szerződtette, a sokoldalú fiatal művészt nagyszerű szerepek sora várta. Becsületes, nyílt tekintetével, férfias arcélével, szelíden erőszakos állával, amelyet azonban kamaszos bájú mosoly enyhített, jó orgánumával Vörösmarty költői drámájának Csongor szerepében meghódította a város közönségét. Csehov, Lorca, Illyés Gyula, Visnyevszkíj, Osztrovszkíj és mások műveiben szerepelt. Különösen emlékezetes Ruzente commedia dell’arte hangulatot árasztó játékában az a bővérű komédiázás, amivel megmutatta, hogy egyaránt nagyszerűen alakít clown-t és drámai hőst.

1987-ben a Katona József Színház tagja lett, 1995-től a Thália Színházhoz szerződött. 1998-ban a veszprémi Petőfi Színházban, 2001-ben a Vígszínházban játszott. 2002-ben az új Nemzeti Színház szerződtette. Itt folytatódott sikeres pályája. A feledhetetlen Lear, vagy a Fösvény, az Úr kibővült szerepe és a többi.
Blaskó eddigi pályafutása során a világirodalom legjobb alkotásait játszotta végig Shakespeare-től Örkényig. /Tótét/ Ibsen, /Peer Gynt/ Gogol, Bulgakov, Brecht, Dosztojevszkij, Madách /Lucifer/ és számos más klasszikus meg modern író művének alakjait támasztotta életre.

1981-ben Jászai-díjat kapott, 1986-ban Érdemes művész lett, 2001-ben, példamutatóan szép magyar kiejtéséért Kazinczy díjjal tüntették ki, a Gábor Miklós- és a Farkas-Ratkó-díj után 2011-ben átvehette a Kossuth-díjat is.