2024. május 23. 17:47

Budavári természetismereti séták 5.: „Júniusi meglepke” – nappali és éjszakai lepkészés a Gellérthegyen

Júniusban folytatódnak a kerületi természetismereti séták, amelyek célja, hogy megismerjük lakóhelyünk élővilágát és ezzel is felhívjuk az itt élők figyelmét természeti értékeink védelmére. A kerületi nevezetes fák, a Gellérthegy madárvilága, a növényismereti séták és az Ördög-árok patak titkait bemutató programok után ezúttal a Gellérthegy lepkéi és pillangói nyomába eredünk – egy elhivatott és lelkes lepkész-csapat segítségével.

A sétán kiderül, hogy mi a különbség a pillangók és a lepkék között – egyáltalán, élnek lepkék a városban is? Hány faj él nálunk? Miért fontosak? Mi mindent tudnak a lepkék – például milyen messzire tudnak egyhuzamban repülni? Át tudják repülni a Dunát? Különböznek-e a fiú lepkék a lány lepkéktől? Milyen messziről érzik meg egymás illatát? Hányat ver a szárnyával egy perc alatt egy lepke? Mit „látnak”, hogyan tájékozódnak az éjszakai lepkék? Mi az a gyűjtőlepedő, csalizás, vödörcsapda és 15 perces számlálás? Megtudhatjuk azt is, hogy miért fontos a nem lekaszált gyep – azaz legelnek-e lepkék is a méhlegelőkön? Sőt, olyan érdekességekre is fény derül, hogy mi köze volt a bankár Rothschildnak a lepkékhez és Magyarországhoz?…

Korhatár nélkül, kicsiknek és nagyoknak. Mindenkit vár június 1-én délután 3-tól éjfélig a Gellérthegy északi lejtőjén (a Filozófusok Kertje alatt) a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület és a Lepkemonitoring Hálózat. A délutáni napsütésben bejárjuk a vadvirágos domboldalt, sötétedés után pedig egy nagyon izgalmas éjszakai lepkészés veszi kezdetét! Ha nem találna oda – keresse a fényt!

Helyszín: Filozófusok kertje (Gellért-hegy)
Időpont: 2024. június 1., szombat 15 órától éjfélig.
A programot tartja: Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület és a Lepkemonitoring Hálózat!