2022. november 15. 09:11

Batthyány tér: Lépésről lépésre utcakiállítás megnyitó

Hétfő délelőtt megnyitottuk a zöldülő Batthyány tér első utcakiállítását, mely a tér történelmét mutatja be archív fotókon, idézeteken, verseken keresztül az arra járóknak. A Lépésről lépésre utcakiállítás ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott V. Naszályi Márta polgármester, Karácsony Gergely főpolgármester, Képes Gábor, a kiállítás kurátora. Zenélt Joós Tamás előadóművész.

A kiállított táblák között járva-kelve megismerkedhetünk a tér izgalmas történelmi és művészeti vonatkozásaival. Tudta például, hogy a Gyorskocsi utcából indult a kor „autópályája”, hiszen innen indultak a gyorskocsik Bécs felé? És hogy a tér mellett épült kolostor-kórház ma is az elesetteket ápolja? 12 tábla várja a járókelőket hasonló érdekességekkel.

Korábban a buszforduló helyére hatalmas virágládák kerültek, bennük orvosi zsályával, kecskerágóval, törpe őszirózsával, tollborzfűvel, japán gyöngyvesszővel, örökzöld mirtuszlonccal, zöld cipruskával, pázsitviolával, vattacukorfűvel és még sok-sok más virággal. A Budavári Önkormányzat már 2018-ban elkezdte a Batthyány tér átalakításának tervezését, a lakók bevonásával. A programok során egyértelműen kirajzolódott, hogy a lakók egy „gyalogosbarátabb” és „zöldebb” teret képzelnek a Batthyány térre. A korábbi buszvégállomás forgalmi rendje átalakult: kisebb lett a buszok által elfoglalt terület, a tér nagy részét visszakapták a gyalogosok.

A közeljövőben a Batthyány tér nagyszabású fejlesztésekre és felújításokra vár, amelyek érinteni fogják a tér felszíni terület jelentős részét is. A metrómegállóhoz például épülnek még liftek, amelynek kivitelezését majd a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) végzi.

Thumbnail 2
Thumbnail 1
Thumbnail 6
Thumbnail 6
Thumbnail 6
Thumbnail 4
Thumbnail 6
Thumbnail 5
Thumbnail 6
Thumbnail 3
previous arrow
next arrow
Thumbnail 2
Thumbnail 1
Thumbnail 6
Thumbnail 6
Thumbnail 6
Thumbnail 4
Thumbnail 6
Thumbnail 5
Thumbnail 6
Thumbnail 3
previous arrow
next arrow

2024. július 9. 14:50

2024. július 1-től – augusztus 31-ig minden héten pénteken home office (otthoni munkavégzés) kerül bevezetésre a Polgármesteri Hivatalban. Ezeken a...