2023. augusztus 25. 08:02

Vigyázzunk magunkra, egymásra és kisállatainkra a nagy melegben!

Augusztus 28. 24:00-ig az ország egész területére vonatkozóan III. fokú hőségriasztás van érvényben!

Szeretnénk felhívni a figyelmet a nagy meleg veszélyeire, valamint az egymásra való odafigyelés fontosságára. Kérjük, hogy mindannyian tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy biztonságban tartsuk magunkat és szeretteinket a kánikulában.

Néhány fontos tanács:

Nagyon fontos például, hogy ne hagyjunk senkit a kocsiban, rövid időre sem!
– 10-15 perc alatt ugyanis akár 50-60 fokra is felmelegedhet a jármű, és akár ötpercnyi felelőtlenség is káros lehet az egészségre: gondolunk például a kiszáradásra, hőgutára.

Nagyon fontos, hogy igyunk sok vizet!
– Melegben sokkal több folyadékot vesztünk, amit fontos pótolni: vízzel. Nem javasolt ilyenkor a sok cukrot, koffeint, alkoholt tartalmazó italok fogyasztása, mivel ezek fokozzák a szomjúságérzetet, és még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

Óvjuk a bőrünket az UV-sugárzástól!
– A 11 és 15 óra közötti időszakban országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás. Vigyázzunk a bőrünkre, hosszú, bő ruhákkal, jó minőségű naptejjel!

Vigyázzunk a kisállatok mancsára!
– Kánikula idején akár 60 fokra is felmelegedhet az aszfalt, ilyenkor egy rövid séta alatt is könnyen megéghet a kisállatok mancsa. Ha tehetik, inkább korán reggel, vagy estefelé menjenek velük sétálni, lehetőleg füvön.

Vigyázzunk az idősekre és a kisgyermekekre!
– Látogassunk rendszeresen idős hozzátartozóinkhoz, és ügyeljünk rá, hogy a kisgyermekek megfelelően hidratáltak legyenek és hűvös helyen tartózkodjanak.

A Budavári Önkormányzat városgazdái a kánikula idején az ivókutak működését gyakrabban ellenőrzik! Itt tudják megnézni, hol vannak a legközelebbi kutak: Ivókutak