2022. május 18. 16:31

Varjú kisokos

Ahogy a főváros legtöbb kerületében, az I. kerületben is sokszor bosszúságot, kellemetlenséget okoznak a varjak. A Budavári Önkormányzat tavaly is fészekgyérítést tartott, hogy csökkentsük a varjúfélék számát a kerületben. Azt azonban fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a károkozások mellett a varjak rengeteget segítenek is.
A varjak ugyanis a puhatestűek, férgek és poloskák egyik legnagyobb pusztítói és a szerves hulladék eltakarításában is jelentős szerepet játszanak. A Magyar Madártani Egyesület is arra hívja fel a figyelmet, hogy a varjak pusztítása természetkárosításnak minősül, a védett fajok esetében pedig törvénysértő is.

❓Miért támad a varjú❓
Május közepétől június első feléig tart az az időszak, amikor a varjúfiókák kirepülnek a fészekből. Minden madár számára a kirepülő fióka a legnagyobb érték, jobban védik, mint a tojásokat vagy az egészen kicsi fiókákat, mert mire ebbe az életszakaszba érnek, már nagyon sok energiát fektettek a felnevelésükbe. A repülést a fiókák hetekig tanulják, és amíg ügyetlenek, könnyen leesnek a földre: – pont, ahol a járókelők mozognak.

❓Hogyan előzzünk meg egy esetleges támadást❓
– Ne szaladjunk, hanem forduljunk szembe, lengessük a karunkat, mutassuk magunkat nagynak és nyugodtnak. Legyünk határozottak, kiabáljunk rá a madárra.
– Hordjunk magunknál esernyőt, ettől nagyobbnak tűnűnk, ezért kisebb a valószínűsége, hogy a madár ránk támad.
– Ha felfedezünk egy varjúfészket, akkor a következő sétán során tartsunk biztonsági távolságot (legalább 5 méter).
📍Az I. kerületben itt találkozhatsz gyakrabban varjakkal: Tabán, Tóth Árpád sétány, Vérmező, fás-ligetes területek.