2022. február 7. 15:48

Ostrom77 programsorozat – Az áldozatokra emlékezünk

A 77 évvel ezelőtt véget ért hadművelet következtében Budapest nagy része romba dőlt, több tízezer lakosa vesztette életét, sokakat elhurcoltak. Az 1944-45-ös ostrom a legvéresebb városostromok közé tartozik. Buda történelmének ostromai közül a legszörnyűbb.
A budapesti német sereg utolsó kétségbeesett akciója az 1945. február 11-13 között történt kitörési kísérlet volt, amelyben katonák és ismeretlen számú civil is részt vett.

Az ostrom súlyos következményeire, áldozataira emlékezünk minden évben ezeken a napokon. A nem-felejtés egyúttal emlékeztetés, a civilizáció, az emberi közösségek, országok, városok békéjének megóvására. Egyúttal egyértelmű elutasítása e múltbéli tragikus események kisajátításának.

A programsorozat részletei:
🗓️ Február 11. (péntek):
17:30-kor a Kapisztrán téren Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, valamint Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere közösen emlékeznek az 1944 november vége és 1945 február 13. közötti budapesti ostrom lezárulására, a katonai és civil áldozatokra.
17:30 – 19:30 között a Magdolna toronyra vetített vizuális emlékezés látványos fényfestés formájában lesz látható.
🗓️ Február 12. (szombat):
17:30 – 19:30 : Magdolna toronyra vetített vizuális emlékezés megismétlése. A Magdolna torony apszisában lehetőség van az emlékezés mécseseinek meggyújtására is.
🗓️ Február 13. (vasárnap):
14:00-kor a Kapisztrán téren Ungváry Krisztián történésszel közösen kerül sor egy megemlékezésre, amelyet egy három helyszínes mozgó túra követ a Kapisztrán tér, a Bécsi kapu tér és az Első Bástya útvonalán. Az út során a történelmi eseményhez kapcsolódó emberi történetek is felelevenednek majd Ungváry Krisztián és az Átrium színészeinek közreműködésével.

A Kapisztrán térre visszatérve 15:30-kor vezetett séta keretében megtekinthető a Városháza épülete alatt 1939-42 között kiépített barlangtermekből és az azokat összekötő folyosókból álló, kb. 500 fő befogadására alkalmas légvédelmi óvóhely. A 8-10 méter mélységben lévő boltíves járatokban néhol látható a természetes barlangfal is.

Emlékezzünk együtt!