2023. november 15. 12:17

ÖRÖKSÉGÜNK BUDAPEST – A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiállítása a Metró Galériában

Az „Örökségünk Budapest” című kiállítás a főváros egyesítésének 150. évfordulójára készülve korabeli fényképek, rajzok, dokumentumok felhasználásával idézi fel a városegyesítés utáni évtizedeket, az európai nagyváros születését, dinamikus fejlődését. A dokumentumokat a város hangulatait felidéző, Budapest szeretetét sugárzó költemények részletei egészítik ki.

A Metró Galéria kiállítás tablóit egy hónapon át tekinthetik meg a 2-es, 3-as és 4-es Metró szerelvényeiben.

150 évvel ezelőtt, 1873. november 17-én három önálló, de lassan összenövő város – Pest, Buda és Óbuda – hivatalosan is egyesült. Budapest hamarosan Európa leggyorsabban fejlődő nagyvárosa lett. Valódi főváros, a gazdaság motorja, a polgári átalakulás, az urbanizáció, a kulturális élet mintaadó központja.

Átgondolt tervezés, társadalmi összefogás és megannyi kiváló szakember munkája nyomán születtek meg a város terei, útjai, középületei. Metró tárlatunkon a városfejlődés hőskorába, a város- egyesítéstől a 20. század elejéig tartó időkbe utazunk vissza. A kiállítás az ifjú Budapest legszebb épületeit, legfontosabb közintézményeit, mindennapi életét mutatja be.