2023. október 11. 09:00

Miért ültetünk árvácskákat a kerületi virágágyásokba?

Az I. kerület virágágyásaiban lassan mindenhol megjelennek az árvácskák színpompás szőnyegei, melyeket parkfenntartóink (a BUJSZ és a Főkert) ültetnek szerte a kerületben. Sokszor megkapjuk a kérdést: miért kell az olyan gyönyörű nyári virágágyás virágait ősszel kiszedni, és mást ültetni helyettük?

Ennek a magyarázata az, hogy alapvető cél, hogy az ágyásokban az év minden szakában legyen (lehetőleg) nyíló virág. A nyári időszakban ez könnyebb feladat: a tavasszal kihajtó, nyáron virágzó és őszre magot érlelő egynyári növények egész nyáron pompáznak.

Mit tegyünk azonban ősszel, amikorra az egynyári virágok már elvirágoznak? Az egynyári növényekkel szemben az árvácska (és még néhány növényfaj) kétnyári, azaz a nyáron előnevelt palánta ősszel kivirágzik, enyhe teleken végig nyílik, és következő tavasszal borul igazán virágba. Éppen akkor mutatja tehát legnagyobb díszítőértékét (ősztől tavaszig), amikor az egynyáriak „alszanak”. Ezért a legtöbb virágágyban a kertészek e kétféle virágtípust váltogatják évről-évre.

Gyönyörködjünk mostantól az árvácskák ezerszínű ágyásaiban, hiszen ők biztosítják, hogy télire se maradjunk virág nélkül!