2020. szeptember 16. 13:33

Mi az a SECAP?

Közösségi bevonással készül a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (SECAP) az 1. kerületben. A 2021 tavaszáig tartó folyamat során az önkormányzat az itt élőkön túl a helyben dolgozókkal, helyi szakértőkkel, valamint  a kerületi intézményekkel is egyeztet.

A Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP) a klímavészhelyzet miatt egyre fontosabbá válik Európában. Hazánkban is több településnek készült már ilyen dokumentum, amelynek célja, hogy felmérje a település vagy éppen a kerület energetikai helyzetét és az energiafogyasztást, összegezze a legjellemzőbb, klímaváltozáshoz köthető jelenségeket, megoldást nyújtson a túlzott energiafogyasztás csökkentésére, alternatívát mutasson az energiafelhasználásban és számszerűen közölje a várható eredményeket.

Egy ilyen dokumentum már rövid távon is hasznos: a kinyert adatok alapján megállapítható, hogy a kerületben lévő épületek és intézmények milyen szén-dioxid kibocsátással és energiafelhasználással rendelkeznek, így segíti a jövőbeni beruházások tervezését. Emellett rengeteg Európai Uniós pályázat esetében előnyt jelent, ha az önkormányzat már rendelkezik Akciótervvel. Hosszú távon pedig így csökken a kerület energiafelhasználása – és így a lakosság számára a rezsiköltség is –, függetlenedik az energiaszolgáltatóktól és élhetőbb lakókörnyezet jön létre.

Az önkormányzat a SECAP-ot közösségi bevonással valósítja meg, ami azt jelenti, hogy a szakértők mellett a helyiek is beleszólhatnak abba, milyen lépések és vállalások kerüljenek bele a dokumentumba. Az ősz folyamán az önkormányzat egyeztetni fog az itt élőkkel, helyi szakértőkkel és a kerületi intézményekkel egyaránt, hogy felmérje az igényeket és egy mindenki számára kielégítő tervet készítsen. Első lépésként online és papíron is elérhető kérdőíven szerzünk információt az itt élőktől, amely egy előzetes igényfelmérés a műhelymunkák és személyes egyeztetések előtt. 

Az egyeztetések, műhelyek eredményeit folyamatosan kommunikálja majd az önkormányzat online felületein, valamint a kerületi lapban is. A legfontosabb cél, hogy a Budavári kerületben élők, az itt dolgozók és a gyakran itt járók mind együtt cselekedjenek a fenntartható, egészségesebb jövőért.