2022. április 8. 10:48

Megvannak a Vérmező és a Tabán kérdőív eredményei!

Kedves Lakosok!

A Fővárosi Önkormányzat kísérleti jelleggel integrált parkok kialakítását kezdeményezte a Vérmezőn és a Tabánban, erről bővebben itt lehet olvasni: shorturl.at/eruBF

Az előkészületek részeként a Zöld Eb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel és a Zöld Tabán Egyesületettel közösen a parkokhoz kapcsolódóan egy-egy kérdőív kitöltését kértük, alább röviden értékeljük a válaszokat.

Vérmező:

A Vérmezővel kapcsolatos kérdőívet összesen 117-en válaszolták meg. A 117 válaszadónak több mint a háromnegyede (77%) kutyatartó és közel negyede nem kutyás kitöltő volt. A kutyatartó válaszadók közel fele, 48%-a több mint öt éve kutyatartó, 27,5%-a kevesebb mint öt éve, és mindössze másfél százalék, aki kevesebb mint egy éve kutyatulajdonos. Így elmondhatjuk, hogy a kitöltők nagy része tapasztalt kutyagazdi, akiknek közel négy ötöde egy kutya tulajdonosa és csupán 5% olyan válaszadó volt, aki három vagy több kutyával is rendelkezik.

A kitöltők leginkább a Vérmező közvetlen környezetéből látogatják a parkot, 44% adta meg lakóhelyül a 1012-es irányítószámot, a kerület többi részéből közel azonos arányban járnak a kitöltők a parkba.

A válaszadó gazdák majdnem felének (46%) a Vérmező a kutyasétáltatás elsődleges helyszíne, mert naponta többször is járnak a parkba, míg további 20% naponta egyszer látogatja a parkot, közel ugyanennyi gazdi jár heti rendszerességgel kedvencével a Vérmezőn.

A válaszadók kicsit több mint 60%-a vegyesen, egyes helyeken pórázon, míg más helyeken póráz nélkül sétáltatja kutyáját, 13%-uk csak pórázon és negyedük mindig póráz nélkül sétáltatja a kutyáját. Helyszínileg a kutyákat a parkon belül a legtöbben a középső nagy részen engedik el (80%) ezt követi az északi és a déli rész népszerűségben a szabadon engedés szempontjából.

Időszakilag a délutáni idősáv a legnépszerűbb, minden második válaszadó jár a parkba délután 15 és 18 óra között, második legnépszerűbb a reggeli idősáv, de majdnem ugyanennyien látogatják kutyájukkal a parkot a kora esti órákban, és a válaszadók negyede jár kutyájával a parkba a délelőtti és a késő esti órákban.

Ami talán a legérdekesebb, hogy a 117 válaszadóból csupán 3-an mondták azt, hogy egyáltalán ne lehessen kutyával a park területére belépni és csupán további 8% mondta azt, hogy mindenhol pórázon kelljen tartani a kutyát. Ezzel ellentétben többen támogatták, hogy bármikor lehessen akár póráz nélkül is kutyát sétáltatni az egész parkban, mint az összes kutyatulajdonos kitöltő, és csupán 10% mondta azt a kitöltők közül, hogy ezt csak a park bizonyos részein lehessen megtenni.

Tabán:

A tabáni kérdőívet 169-en töltötték ki. A kitöltők között a gazdik kétharmada már több mint öt éve tart kutyát és további 30%-uk már legalább egy éve kutyatulajdonos és csupán 5 olyan válaszadó volt, aki az elmúlt egy évben vált kutyatulajdonossá, így megállapítható, hogy a tabáni kitöltők is alapvetően tapasztalt kutyagazdik.

Legtöbbjük a Tabán környékéről, a Naphegyről és a Gellért hegyről jár kutyázni a parkba (48%), a válaszadók negyede érkezik a Vízivárosból, de a Tabán népszerűségét bizonyítja, hogy még a Vérmező környékéről és a Vár Polgárváros részéről is 10-10% látogatja a parkot különböző rendszerességgel.

Valószínűleg ezért is lehet, hogy itt kevesebb gazdinak az elsődleges kutyasétáltató helyszíne a Tabán: a kitöltők 31% jár naponta többször is ide kutyájával és további 29% jár naponta egyszer, míg további 34% látogatja kutyájával a parkot heti rendszerességgel.Alapvetően elmondható, hogy a Vérmezővel szemben a Tabánban kutyát sétáltatók sokkal jobban „lefedik” a park egészét, mert a legkevésbé népszerű részt – a középső, játszótér alatti lejtő és a Kőműves lépcső közötti sávot – is 44% látogatja kutyájával, míg a legnépszerűbb részen a játszótér alatti domboldalt 85% látogatja kutyájával. Népszerű a kitöltők között a teniszpályáktól délre eső terület is (82%), majd a Kőműves lépcsőtől északra eső terület (68%) és a Kereszt utca Rácz fürdő által határolt rész (65%). A válaszadók kétharmada sétáltatja kutyáját pórázon és póráz nélkül is, egynegyedük póráz nélkül és csupán a gazdik 7%-a nem engedi el kutyáját szabadon.

Időben a legnépszerűbb napszak a délután 15-18 közötti idősáv, a gazdik több mint fele, majdnem 53% jár ilyenkor a parkba kutyájával, de majdnem ugyanennyien, 52% a kora esti órákban is rendszeresen tölti idejét kutyájával a Tabánban. Reggel 43% választja a Tabánt, ezeket a legfrekventáltabb idősávokat népszerűségben a délelőtt (27%), kora délután (21%) és a késő esti órák (17%) követik.

A Vérmezőhöz hasonlóan nagy a Tabán kutyás használatának támogatottsága, ezt bizonyítja, hogy a 169 válaszolóból itt is csupán 3-an mondták, hogy a park egyáltalán ne lehessen kutyával látogatható, a legtöbben (55%) a Tabánban is azt az opciót támogatják a kitöltők között, hogy  bármikor póráz nélkül is lehessen kutyázni, további egynegyedük korlátozná a parkon belül a póráz nélküli helyszíneket, 8%-uk inkább időbeli korlátozást tartana kívánatos megoldásnak és 9% mondta azt, hogy csak pórázon lehessen kutyát sétáltatni a park területén.

Még egyszer nagyon köszönjük mindenkinek, aki vette a fáradságot, hogy kitöltse a kérdőívet, biztosak vagyunk benne, hogy nagy segítséget jelent majd a leendő integrált kutyafuttatók bevezetéséhez a válaszadók véleménye!

A Tabáni kérdőívről Vanyó Péter Pál, a Zöld Tabán Egyesület egyik tagja készített egy átfogó, grafikus elemzést, mely IDE kattintva érhető el.

 

 

2024. július 9. 14:50

2024. július 1-től – augusztus 31-ig minden héten pénteken home office (otthoni munkavégzés) kerül bevezetésre a Polgármesteri Hivatalban. Ezeken a...