2021. június 4. 16:03

MEGÚJUL A BATTHYÁNY TÉR

Budapest, 2021. június 4. – A Budavári Önkormányzat, BKK – Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút együttműködésének eredményeképp új végállomási forgalmi rendet vezetnek be a Batthyány téren. Ennek köszönhetően a jelenleginél gyalogosbarátabb és zöldebb környezet születik az I. kerület jelentős közösségi közlekedési csomópontján.
A Batthyány tér június 5-én, szombaton kezdődő átalakításának célja, hogy a Budavári Önkormányzattal együttműködve olyan közterület jöjjön létre, amely kedvez a gyalog közlekedőknek. Az új végállomási forgalmi rend bevezetésével csökken a buszok által elfoglalt terület mérete, így a járdák és a zöldterületek növelésével a mostaninál gyalogosbarátabb környezet építhető ki.
A Budavári Önkormányzat a meglévő zöldfelületek felújítását június hónap folyamán végzi el, ezenkívül új szelektív hulladékgyűjtőkkel és felújított padokkal járul hozzá egy modernebb és lakóbarátabb Batthyány tér kiépítéséhez. Ezek kihelyezése júliusban várható. A forgalmi rend átalakításának következtében felszabaduló, Dunával párhuzamos, Fő utca felőli szervizúton pedig további rendezett, virágokkal borított gyalogos területet alakít ki az önkormányzat.
Az új forgalmi rendet két ütemben vezetik be, az építési munkák június 5. és 8. (szombat és kedd) között tartanak. Ez idő alatt lezárják a Dunával párhuzamos szervizutakat, az autóbuszok fel- és leszállóhelye pedig ideiglenesen megváltozik:
a 39-es és a 109-es buszok végállomása a Fő utcán, a Vásárcsarnok előtt lesz,
a 11-es és a 111-es buszok végállomási megállóhelye az északi oldalra, az aluljáró „A” jelű lépcsőjénél található megállóhelyre (korábbi leszállóhelyre) kerül át,
a 990-es buszok Normafa felé a Batthyány tér végállomás területére nem térnek be, ezért a Bem rakparton, a 19-es, és a 41-es villamosok megállója melletti villamospótló megállóhelyen állnak meg.
A végleges végállomási forgalmi rend június 9-én, szerdán lép életbe. Ekkortól az autóbuszokra az alábbi helyeken lehet felszállni:
a 39-es és a 109-es buszokra a templom előtti szervizúton,
a 11-es és a 111-es buszokra a tér északi oldalán, az aluljáró „A” jelű lépcsőjénél található megállóhelyen,
a 990-es buszokra Normafa felé a Bem rakparton, a villamosmegálló melletti villamospótló megállóhelyen; míg Rákoskeresztúr felé változatlanul a Fő utcán, a Vásárcsarnok előtt.
A Batthyány tér kisebb átépítésével a közúti forgalmi rend is megváltozik. Június 8-án (kedden) 8 órától a Bem rakpart felől megszűnik a Fő utca irányába való balra kanyarodási lehetőség. A tér déli útpályájának egyirányúsítása is megváltozik: a Fő utca felől csak a BKK-járatok és a taxik hajthatnak be. A Bem rakpart felől a Fő utca felé a Csalogány utcánál lehet áthajtani, és a Csalogány utca–Fő utca torkolatban a Duna felől érkezők jelzőlámpa segítségével kanyarodhatnak balra. A Batthyány téren lévő taxiállomás átkerül a szervizút túloldalára, a 39-es autóbuszok megszűnő végállomási megállóhelyére, a templom előtt pedig buszmegállókat alakítanak ki.
A napokban kövessék oldalunkon további, folyamatos tájékoztatásért a témában!