2020. szeptember 2. 10:55

Koalíciós sajtóközlemény

A Magyar Nemzetben 2020. augusztus 29-én összeállítás jelent meg egy „Súlyos sarc vár a budavári autósokra” címmel, amely több más mellett arról ír, hogy a kerületi lakók a lakásuk előtt 580 forintos óránkénti parkolási díjat kell fizessenek.

A cikk számos valótlanságot és félinformációt tartalmaz, de ez nem meglepő a fideszes propagandamédiától. Az összeállítás szándéka a zavarkeltés mellett nyilvánvaló: megpróbálnak éket verni a koalíciós partnerek közé. Teszik ezt olyan eszközökkel, amely a teljes valótlanságokon alapulva azt a hamis érzetet keltheti az itt lakókban, hogy a kerület vezetése kijátszani, átverni akarja őket és döntéseiket nem az itt lakók érdekében hozzák meg. Az a Magyar Nemzetet és a miniszterrel csak nevében azonos Gulyás Gergely kerületi Fidelitas-vezetőt nem zavarja, hogy a parkolási kedvezmények rendszere az előző, fideszes vezetés alatt hogyan vette semmibe az itt lakók érdekeit, és az sem érdekli őket, hogy a Fidesz-kormány idén tavasszal hogyan sarcolta meg a parkolási pénzek elvételével a kerületeket. Az viszont minimálisan elvárható volna az állami médiától, hogy a kerületi intézkedésekről ne másodkézből tájékoztassanak és meggyőződjenek azok valóságtartalmáról, ne csupán a tavaly októberben feltűnt Fidelitasos Gulyás Gergelyre hivatkozzanak.

A valós tény a megjelentekkel szemben az, hogy nincs napirenden parkolási rendelettervezet. Nem is lehet, mert először a fővárosi rendeletről kell döntést hozni, és a kerület ahhoz kapcsolódva alkotja meg a sajátját. Jelenleg előzetes szakmai háttérbeszélgetések folynak, amelyeken a polgármester a kerületi kormányzó koalíció egyeztetett álláspontját képviseli.

A Budavári Önkormányzat nem tervezi a kiadott lakossági kedvezmények elvételét a kerületi lakóktól, ezzel együtt elkötelezettek vagyunk abban, hogy a parkolási és behajtási rendszer a többi fővárosi kerülettel együttműködésben hosszú távon úgy változzon meg, ahogy az itt élők számára a legjobb. 

Az I. kerületi kormányzó koalíció nevében ezúton visszautasítjuk a Magyar Nemzet cikkében megjelenteket, és kijelentjük, hogy a pártok közötti együttműködés és kapcsolat töretlen.

Budapest, 2020. szeptember 1.

Váradiné Naszályi Márta, polgármester (Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP)

Gelencsér Ferenc, alpolgármester (Momentum)

Csobánczy Gábor, alpolgármester (DK)

Kun János, önkormányzati képviselő (Párbeszéd)

Kovács László, önkormányzati képviselő (LMP)

Molnárka Gábor, önkormányzati képviselő (Momentum)

Remenyik Ildikó, önkormányzati képviselő (MSZP)

Tölcsér Borbála, önkormányzati képviselő (Momentum)

Varga Dániel, önkormányzati képviselő (Független)

Zsitnyák János, önkormányzati képviselő (Független)