2023. április 13. 11:26

Kedvező adózás az I. kerületben

Változó mértékben, de szinte az összes budapesti kerületi önkormányzat növelte a helyi adókból származó bevételeit 2023-ban – derül ki egy nemrég közzétett, a BKIK által készített elemzésből.

Bár a budai kerületek közül mindenhol történt adóemelés, még így is az I. kerületben a legalacsonyabb a befizetendő összeg egy 100 m2 alatti építményre számítva. A budapesti kerületi önkormányzatoknak változó gazdasági környezettel és krízishelyzetek sorával kellett szembenézniük az elmúlt években. Sokan a kieső bevételeiket többek között az építmény- és telekadó emelésével próbálták pótolni.

A BKIK elemzéséből kiderül, hogy erős különbségek mutatkoznak abban az egyes kerületek között, hogy mely ingatlanokat vonják be az adózás alá, illetve változó mértékű adókedvezmények is igénybe vehetők. Az I. kerületben adókedvezmény vehető igénybe magánszemélyek lakás céljára is szolgáló építménye után bizonyos esetekben, melyet az önkormányzat rendeletben szabályoz. A legtöbb kerületben az ingatlan mérete alapján változik a kivetett adó 1 négyzetméterre eső fajlagos összege, így van ez most már az I. kerületben is.

Részletesebb információ a BKIK elemzésében és a hozzá kapcsolódó grafikán található.