2023. május 25. 12:15

ILYEN VOLT: ‘Egy az egyben’ – Építkezések a Várban (05.23.)

A keddi eseményen arról beszélgettünk, hogy mennyire szerencsés Magyarország egyik legfontosabb turista attrakciójában ilyen szintű funkcióváltást végrehajtani, és hogy a járulékos hatások hogyan hatnak majd a területre (pl. több ezer minisztériumi dolgozó fog ingázni a várba).

Csomay Zsófia építész hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy mennyire más az a szemlélet, ahogy a mostani átalakítások zajlanak a második világháború utáni, sokszor szintén nem szerencsés, de az építész szakma által sokkal kevésbé kritizált fejlesztéseivel szemben. A nyugat-európai trend a hasonló történelmi örökségek kulturális és turisztikai funkciókkal való megtöltése, amivel gyökeresen szembemegy a kormány mentalitása.

Szó volt arról is, hogy míg a vári terület lakóövezet is, a lakók, és az ő életminőségükért felelős önkormányzat sem kap tájékoztatást, és beleszólást sem kapnak a közvetlen életterüket gyökeresen átalakító beruházásokba.

Köszönjük V. Naszályi Márta polgármesternek és Csány Éva Emeritus főépítésznek, hogy szakmai szempontok alapján, részletes tájékoztatást adtak a témával kapcsolatban!