2023. május 26. 13:41

Így telt a fülemüle-séta

Különleges esemény részesei lehettek, akik hétfő délután a Gellérthegy erdősebb részei felé vették az útjukat: önkormányzatunk szervezésében, a MME Magyar Madártani Egyesület szakvezetésével „Fülemüle-sétára” került sor, melyen végül közel ötven felnőtt és gyerek (és kutya) ismerkedhetett meg a gellérthegyi madárvilág rejtelmeivel.

Bajor Zoltán és Lendvai Csaba a séta során meséltek a hegyen élő fülemülékről és más madárfajokról, a Gellérthegyen és a Tabánban kihelyezett odúkról, és segítségükkel a kihelyezett odúkba is beleshettünk – a meglesett tojásokat és fiókákat persze hamar visszakapták az aggódó szülők. A madarászok a mobiljukról lejátszott madárhangok segítségével hívták fel a turistaút közelében revírt tartó poszáták, harkályok figyelmét – akik válaszul hangos énekléssel és izgatott röpködéssel jelezték a határsértést.

Hallhattunk előadást a madártollak különleges felépítéséről, a feketerigók térfoglalásáról a városokban, és még egy sor más madártani érdekességről. A fülemüle-sétával hagyományt szeretnénk teremteni, a jövőben is szervezünk majd a madarak aktuális tevékenységéhez kapcsolódó bemutató programokat (téli etetés, gyűrűzés stb.).

Köszönjük mindenkinek a részvételt, és külön köszönjük Kovács Orsolya főkertésznek a szervezést!