2023. január 20. 12:54

Zöld pályázatok társasházaknak

A Fővárosi Önkormányzat fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek növelése, melynek érdekében két pályázatot indított útnak decemberben. Az „Égig Érő Fű” udvarzöldítési pályázat már harmadik alkalommal került meghirdetésre és kísérleti jelleggel egy másik zöld pályázat is kiírásra került, amelynek célja a budapesti épületek utcai homlokzatának zöldítése. A pályázatok megvalósítására 30 illetve 50 millió Ft-os keretösszeg áll rendelkezésre.

A pályázatok bemutatása:

https://homlokzatzoldites.budapest.hu/

https://egigerofu.budapest.hu/

A pályázatok célja és tartalma:

Égig Érő Fű pályázat

A pályázat kifejezetten olyan belvárosi „gangos” társasházak támogatására van meghirdetve, ahol a városi zöldfelületek növelésére egyetlen esély a belső udvar feltörése és zöldítése. A társasházak az udvar zöldítésének munkálataira pályázhatnak, 800 ezer és 3 millió Ft közötti támogatási összegre. A beadott pályázatokat szakértő zsűri bírálja el. A pályázat részletei a https://egigerofu.budapest.hu/ oldalon olvashatók, a jelentkezés is ezen az oldalon online nyújtható be. Pályázni 2023. március 3-ig lehet.

Homlokzatzöldítési pályázat

A budapesti zöldfelületek növelése érdekében egy másik pályázat is kiírásra került első alkalommal, amelynek keretében budapesti társasházak, családi házak, lakásszövetkezetek, intézmények az utcai homlokzatuk zöldítésére jelentkezhetnek. A pályázat keretében az épületek közterülettel határos falának zöldítésére kerülhet sor, amelyet a fővárosi szakcég kivitelez az adott ingatlan tulajdonosainak engedélyével, maga a ház pedig vállalja, hogy minimum 5 évig gondoskodik a zöld homlokzat fenntartásáról. Ez a pályázat szintén online, a https://homlokzatzoldites.budapest.hu oldalon érhető el. Pályázni 2023. február 28-ig lehet.