2020. május 26. 12:54

Óvodai újranyitás

Kedves Szülők!

Június 2-től újra benépesítik az óvodákat a gyermekek!

Biztos vannak, akik már nagyon várják a találkozást a barátokkal, az óvó nénikkel, dadus nénikkel – ezeknek a gyermekeknek könnyebb lesz az újrakezdés. A hosszabb távollét után mégis előfordulhat, és teljesen érthető, hogy bizonyos gyermekeknél nehezebben indul a visszaszokás, az „új” helyzethez való alkalmazkodás.  Kérem segítsék, bátorítsák gyermekeiket a visszatérésben! 

A családokban bizonyára felmerül a kérdés, hogyan lehet megsegíteni a gyermekeket.  Készítsük fel őket arra, hogy hamarosan újra megkezdődik az óvoda. Hagyjunk időt a beszélgetésre, a gyermek kérdéseinek megválaszolására!

Beszélgessenek a barátokról, óvónőkről, dadusokról. Idézzék fel, melyik játékkal szeretett a legjobban játszani. Rajzolják le az óvodát, a csoportszobát, vagy a barátjukat, felnőtteket. 

Fel lehet idézni a régi emlékeket, élményeket. Érdemes közösen „naptárt készíteni”, ahol láthatja a gyermek a hátralévő időt: ikszelhetünk a naptárban; vagy lerajzolhatjuk az óvodát, és az ablakokat kiszínezi, ahogy telnek a napok; vagy egy virágot készítünk, és annak szirmait színezi ki.

Okozhat némi gondot az is, hogy a napi rutin kissé, vagy erőteljesebben felborult. Visszatérés előtt érdemes pár napot hagyni a „visszazökkenésre”, amikor a már korábban megszokottak szerint alakítják a kisgyermek napját. Vigyünk rendszert az életébe. Ébresszük abban az időpontban, amikor kelt, este pedig korábban kerüljön ágyba. Meséljünk nekik (esti mese) azokról a történetekről, melyeket a gyermek Önöknek mesélt az ovis élményekről. 

Mi azzal tudunk segíteni, hogy a megszokott környezetben a saját óvó nénije, dadus nénije fogja várni a gyermekeket.

Az óvoda felkészül a gyermekek fogadására. A közegészségügyi-járványügyi-szakhatósági rendeletek/szabályok/iránymutatások figyelembevételével elkészítjük a Házirend védő-óvó előírásainak kiegészítését a jelenlegi járványügyi helyzethez kapcsolódóan, melyet e-mailben eljuttatunk Önöknek.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztonságos környezetben legyenek a gyerekek. Ebben kérjük a szülők együttműködését, támogatását!

Mi is várjuk már a találkozást!

Katinszki Ildikó, intézményvezető