2020. április 7. 08:08

Válságkezelő csomag

A Budavári Önkormányzat közleménye a kerületi krízisintézkedésekről

V. Naszályi Márta polgármester 2020. április 6-án nagyszabású kerületi intézkedéscsomagot jelentett be, a koronavírus-járvány hatásainak csökkentése és a kerületi lakók segítése érdekében.

Az intézkedéscsomag részletei a következők:

  • Egy darab ingyenes mosható, fertőtleníthető vászonmaszkot adunk minden háztartásnak. A maszkot az Önkormányzattól lehet kérni, és önkénteseink juttatják el a kerületi lakóknak.
  • Válságkezelő alapjövedelmet vezetünk be. 100 ezer forintra egészítjük ki a rászorulók (gyermeküket egyedül nevelők, munkanélküli segélyre már nem jogosult munkakeresők, munkájukat a járvány miatt elveszítők, egyéni kis- és középvállalkozók akiknek bevétellehetőségei megszűntek, minimálnyugdíjasok, illetve azok a gyermekesek, akiknek az egy főre jutó jövedelme családi pótlékkal kiegészítve sem éri el ezt az összeget) jövedelmét az elkövetkező 3 hónapban. 
  • 3 hónapos fizetési moratóriumot adunk lakásbérlőinknek és üzletbérlőinknek, amennyiben ezt kérik.
  • Azoknak a vállalkozóknak, akiknek már be kellett zárniuk az üzletüket és igényt tartanak rá, jelképes, 50 forint/négyzetméteres bérleti díjat számolunk fel – a minimum bérleti díj pedig 10 ezer forintra módosul.
  • Az eseti települési támogatás összegét felemeljük évi 105, illetve 140 ezer forintra, az egyszeri kifizetést pedig 35 ezer forintra, ezt mindegyik kerületi lakó kérvényezheti.
  • 15 ezer forintra emeljük a szociális étkezési kártyára fizetett támogatást.
  • Kríziscsoportot hozunk létre a Polgármesteri Hivatalban, akik gyorsított ügyintézéssel kezelik az eseti települési támogatásra vonatkozó kérelmeket.
  • Kérésre már a 65 év felettiek is igénybe vehetik a kedvezményes áru ebédszállítást.

A bejelentésről szóló videó megtekinthető a Budavári Önkormányzat Facebook csatornáján:

https://www.facebook.com/watch/?v=617767472139977

Hamarosan további részletes információval szolgálunk arról, hogyan tudják igénybe venni a maszkokat és egyéb támogatásokat. A legfrissebb információkért kövesse az Önkormányzat Facebook oldalát.