Országgyűlési választás és országos népszavazás 2022

Általános tájékoztató:

Magyarország köztársasági elnöke 2022. április 3. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők általános választását és a  Kormány által kezdeményezett népszavazási kérdésekben 2022. április 3. napjára tűzte ki az országos népszavazást.

Alábbi menüpontjainkból könnyedén tájékozódhat az alábbi kérdéskörökben:

Magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárként ön kérelmet nyújthat be egy adott választáshoz kapcsolódóan, vagy igénybe veheti a folyamatosan benyújtható kérelmeket. A folyamatosan benyújtható kérelmek aztán a soron következő választások mindegyikére érvényesek lesznek, amíg nem módosítja vagy törli ezeket.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében értesíti a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítők postázása a január 26-i névjegyzék alapján kezdődött meg. Amennyiben nem kapta meg a Nemzeti Választási Iroda által kiküldött értesítőt a Helyi Választási Irodától kérheti annak pótlását. Az értesítő a választópolgár személyes adatait tartalmazza, illetve a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát, továbbá, hogy a szavazókör akadálymentesített-e.

Benyújtható kérelmek:

 

Az átjelentkezési kérelem benyújtásának szabályai

Az átjelentkezésre irányuló kérelmet az a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár nyújthatja be, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén tartózkodik.

Átjelentkezésre irányuló kérelme a közös eljárásban lebonyolított mindkét választásra, így az országgyűlési képviselő-választásra és az országos népszavazásra is vonatkozik egyszerre, nem kell külön-külön kérelmet benyújtania.

A kérelemben feltüntetett adatainak meg kell egyezniük a lakcímkártyán feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

Átjelentkezni bármelyik magyarországi településre (budapesti kerületbe) lehet.

Minden településen (budapesti kerületben) csak egyetlen szavazókört jelölnek ki az átjelentkezéssel szavazók részére. Az átjelentkezéssel szavazásra szolgáló szavazóhelyiség pontos címét megtalálja a szavazóhelyiség-kereső alkalmazásunkban.

Átjelentkezés esetén mozgóurna is igényelhető, ha egészségi állapota vagy fogva tartás miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben.
A kérelem benyújtása során arra is lehetőség van, hogy olyan értesítési cím (akár külföldi címet is) kerüljön megadásra, ahova a helyi választási iroda megküldi a döntésről szóló értesítést.

Az átjelentkezésre vonatkozó határidők ide kattintva érhetőek el.

  • külképviseleti névjegyzékbe vétel

külképviseleti névjegyzékbe való felvételére irányuló kérelem benyújtásának szabályai

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételére irányuló kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgár nyújthat be.

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételére irányuló kérelem a közös eljárásban lebonyolított mindkét választásra, így az országgyűlési képviselő-választásra és az országos népszavazásra is vonatkozik egyszerre, nem kell külön-külön kérelmet benyújtania.

A kérelemben feltüntetett adatainak meg kell egyezniük a lakcímkártyán feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

A külképviseletek listája ide kattintva érhető el.

Felhívjuk a választópolgárok figyelmét, hogy a koronavírus-világjárványra tekintettel a helyi járványügyi előírások a külképviseleti szavazás megtartását befolyásolhatják, vagy akár el is lehetetleníthetik.

A kérelem benyújtása során arra is lehetőség van, hogy olyan értesítési cím (akár külföldi címet is) kerüljön megadásra, ahova a helyi választási iroda megküldi a döntésről szóló értesítést.

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételére irányuló kérelem benyújtására vonatkozó határidők ide kattintva érhetőek el.

A mozgóurna iránti kérelem benyújtásának szabályai

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár nyújthatja be.

A mozgóurna iránti kérelem a közös eljárásban lebonyolított mindkét választásra, így az országgyűlési képviselő-választásra és az országos népszavazásra is vonatkozik egyszerre, nem kell külön-külön kérelmet benyújtania.

A kérelemben feltüntetett adatainak meg kell egyezniük a lakcímkártyán feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát, valamint, ha nem a lakcímére kéri, akkor a pontos címet is, ahova a mozgóurna kivitelét kéri.

Ha

  • a választópolgár olyan címre kér mozgóurnát, amely nem abban a szavazókörben található, amelynek névjegyzékében szerepel, illetve
  • az átjelentkező választópolgár olyan címre kér mozgóurnát, amely nem azon a településen található, amelynek névjegyzékében szerepel,

a kérelmét egyben átjelentkezésre irányuló kérelemnek is kell tekinteni.

Ebben az esetben – attól függően, hogy a kérelmet hova nyújtották be – a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási iroda vagy a mozgóurna kivitelére illetékes szavazatszámláló bizottság illetékességi területén működő helyi választási iroda dönt az átjelentkezés és a mozgóurna iránti kérelemről is.

A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeresi Önt lakóhelyén vagy az Ön által megadott más címen (pl. kórházban), annak érdekében, hogy szavazatát a mozgóurnába dobja be.

Figyelem! Aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon”, azaz személyesen nem szavazhat.

Az mozgóurna igénylésre vonatkozó határidők ide kattintva érhetőek el.