2020. szeptember 29. 15:31

Szálláshely kormányrendelet

Tisztelt Szálláshely-szolgáltatók!

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásához kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 383/2020. (VIII. 7.) Korm. rendelet 2020. október 1. napjától módosítja a szálláshely-szolgáltatói tevékenység feltételeit. A jelenleg is már érvényben lévő törvényi kötelezettség alapján minden szálláshely-szolgáltatónak a tevékenység megkezdésétől számított 5 napon belül regisztrálnia kell önmagát és a szálláshelyet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (továbbiakban: NTAK). Amikor egy szálláshelyet regisztrálnak, a szálláshely egyedi azonosító számot kap, ez a szám a szálláshely NTAK regisztrációs száma. A szálláshelyek egyedi NTAK regisztrációs számának felépítése 2020. október 1-jétől megváltozik, ami azt jelenti, hogy ettől a naptól minden, korábban regisztrált szálláshely is új NTAK regisztrációs számot kap.

2020. október 1-jétől az NTAK regisztrációsszám 10 karakter hosszúságú lesz, és ez szolgál a jövőben a szálláshely azonosítására. A szálláshely korábbi, 8 karakter hosszúságú úgynevezett regisztrációs száma a továbbiakban Adatszolgáltatási azonosító elnevezéssel jelenik meg az NTAK szakrendszerben. Szintén ettől a naptól az Adatszolgáltatási azonosító a szálláshelyek számára az NTAK felé történő rendszeres adatszolgáltatás beállításához szükséges.

A másik lényeges módosítás, hogy 2020. október 1-jétől a szálláshely-közvetítői tevékenység útján kínált szolgálatások hirdetéseiben a szálláshely-szolgáltatóknak az adott szálláshely NTAK regisztrációs számát és a szálláshely típusát is kötelezően fel kell tüntetniük. A szabályozás célja, hogy a szálláshely-közvetítők, online utazási portálok csak az érvényes NTAK regisztrációval rendelkező szálláshelyek szolgáltatásainak értékesítését tegyék lehetővé.

Amennyiben a szálláshely-közvetítők oldalain az NTAK regisztrációs szám beírására az üzemeltető külön mezőt biztosít, arról a közvetítő értesíti a szálláshely-szolgáltatókat. Ebben az esetben az értesítésben foglaltaknak megfelelően kell az NTAK regisztrációs számot rögzíteni a közvetítő oldalán. Amennyiben a közvetítő nem biztosít külön mezőt, abban az esetben az NTAK regisztrációs számot és a szálláshely típusát a szálláshely-szolgáltató által választott, jól látható helyen kell feltüntetni a hirdetés szövegében.

Szálláshely-közvetítői tevékenység a jogszabály meghatározása alapján olyan, a szálláshely-szolgáltatók és a fogyasztók részére nyújtott kereskedelmi szolgáltatás, amelynek célja a szálláshely-szolgáltatók által nyújtott kínálatnak a fogyasztók által támasztott szálláshely kereslettel történő összekapcsolása, ami biztosítja a szálláshely-közvetítői tevékenység során az információnyújtás mellett a szálláshely-szolgáltatások értékesítését.