2020. május 29. 14:35

Sajtóközlemény a tervezett pavilonokról

A Budavári Önkormányzat közleménye a Budai Várba tervezett pavilonokról

Budapest I. kerületét és a Budavári Önkormányzatot is a költségvetés újratervezésére kényszeríti a koronavírusjárvány, amelynek kezeléséhez nem kap kormányzati segítséget, csak elvonást. A gépjárműadó elvételén felül az önkormányzat szeptember 1-éig nem szedhet közterülethasználati díjat, ezzel 70 millió forint bevételtől esik el a kerület. A területen bérbe adott pavilonokból viszont 30 millió forint bevétel keletkezik, amelyet az I. kerületben – az országban elsőként – bevezetett Válságkezelő Alapjövedelemre és a válságkezelés egyéb elemeire fordít az Önkormányzat. A Fidesz által kifogásolt területeken egyébként korábban Nagy Gábor Tamás – fideszes – polgármestersége alatt is voltak pavilonok, a legutóbbi advent idején pedig egy vári közösség büféje működött itt.

A területen elhelyezett pavilonokban minőségi fast food ételeket lehet majd vásárolni, amelyek mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára megfizethető és minőségi étkezési lehetőséget kínálnak majd. A Budai Vár területén ez a szolgáltatás hiánypótló és kínálatbővítő lesz.

A kerületi lakosok a kerületkártyával 50%-os kedvezménnyel ehetnek majd a pavilonokban.

A költségvetésbe tervezett összeg nem a „polgármester munkakörülményeinek” javítását célozza, hanem a képviselőtestületi ülésterem modernizálásával kapcsolatos beruházást és beszerzést jelenti. Erre azért is van szükség, mert az I. kerületben még mindig olyan szavazógép működik, ami nem írja ki a szavazók nevét. Ha ezzel a fejlesztéssel gondja volt a fideszes képviselőknek, akkor benyújthattak volna módosító indítványt a költségvetés adott sorához. De a költségvetéshez a helyi Fidesznek még csak hozzászólása sem volt annak elfogadásakor.

Budapest, 2020. május 29.

V. Naszályi Márta, polgármester