2020. szeptember 2. 20:04

Polgármesteri nyilatkozat

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szeptember elejére sztrájkot hirdetett meg, hogy tiltakozzon az önkormányzati dolgozók alacsony fizetése és a kormányzati megszorítások ellen. Bár a sztrájk sokaknak apró nehézségeket okozhat, ugyanakkor a Budavári Önkormányzat a sztrájkot alapvető dolgozói jognak ismeri el, és támogatja a munkabeszüntetést szervezők követeléseit, ezért az önkormányzatban szolidárisak vagyunk a kezdeményezőkkel és résztvevőkkel. Az európai országok többségében pedig a sztrájkjog gyakorlása magától értetődő része a munkavállalói érdekvédelemnek.

A Budavári Önkormányzatban az önkormányzati munkatársak fizetését meghatározó illetményalap ma is magasabb az országos átlagnál. Természetes, hogy ez nem kizárólag szándék kérdése, néhány önkormányzat egyszerűen nem teheti meg, hogy fizetést emeljen. Ennél is nagyobb probléma, hogy a Fidesz-kormány az elmúlt években kifosztotta a magyar önkormányzatokat, elvéve például az oktatási és egészségügyi szolgáltatások és az ezzel járó pénz jelentős részét a településektől. Az pedig egyszerre kifejezetten káros és cinikus, hogy a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva milliárdokat vont el az önkormányzatoktól, sokakat csődközeli helyzetbe juttatva.

Bár a Budavári Önkormányzat gazdálkodása továbbra is stabil, az I. kerületben szolidárisak vagyunk azokkal a településekkel, amelyeket az elmúlt hónapok kormányzati döntései kiszolgáltatott helyzetbe hoztak. Egyetértünk azokkal, akik szerint az önkormányzatban dolgozók fizetése a legtöbb településen – sokszor függetlenül a vezetők szándékától – méltánytalanul alacsony. Ezen változtatni a központi kormányzat szándéka nélkül nem lehet. Sajnálatos, hogy az elmúlt időszak döntései ezzel szöges ellentétben állnak.

Váradiné Naszályi Márta

Polgármester