2023. május 10. 11:26

Megújult a Levéltár 100 éves épületének kerületi helyi védettségét jelző tábla

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (2012-ig Magyar Országos Levéltár) idén éppen 100 éve, 1923-ban költözött az e célra épült Bécsi kapu tér 2-4. szám alatti historizáló neoromán stílusú épületbe. A centárium alkalmából a Budavári Önkormányzat felújítatta az épület kerületi helyi védettségét jelző táblát, ami május 4-től ismét látható a Bécsi kapu téri homlokzaton.

Sokak számára meglepő lehet, hogy a Levéltár épülete nem műemlék, azaz nem áll országos védelem alatt. Mivel az épület fővárosi szinten sem volt védett, a Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete a 22/2009. (X.30.) Kt. rendelettel végül kerületi helyi védelem alá vette. A kerületi védelem 2009. november 1-től hatályos, célja az épület külső és belső architektúrájának, iparművészeti értékeinek megőrzése.

Az épületet Pecz Samu (1854-1922) műépítész tervezte, aki már nem érhette meg egyik legnagyobb szabású műve befejezését. A Szilágyi Dezső téren, a szintén Pecz Samu által tervezett reformárus templom mögötti parkban látható az 1929-ben felállított Pecz Samu kút, melynek része a Pecz Samut építőmeseri öltözékben, karba tett kézzel, jobbjában körzővel ábrázoló bronzszobor. Pecz Samu, születési nevén Pecz János Sámuel vezetéknevét Petz formában írja sok forrás, korabeli hírlap, sőt a szakirodalom is. Az építész neve erdetileg a kerületi helyi védettséget jelző táblán is ebben az alakban szerepelt, azonban a Levéltár kérésére a felújítással egyúttal ezt is módosítottuk.

A kerület területén 40 védett épület és 5 védett homlokzat, homlokzatrész található, melyeket az Önkormányzat táblával jelölt meg. Ezek a táblák önmagukban művészeti alkotások, egy bronz plaketett is tartalmaznak, amit Kampfl József (1939-2020) szobrászművész tervezett. A levéltári márványtábla felújítását a Hungránit Bt. (Kampfl János, György-Kamfl Dóra) végezte.