2020. augusztus 28. 10:02

Lisznyai fórum döntések

2020.08.27-én délután a Budavári Önkormányzat lakossági fórumot tartott a Virág Benedek Házban, a Lisznyai park felújításával kapcsolatban. 

A lakossági fórumon, főleg a park közvetlen közelében élők jelentek meg. A baráti hangvételű beszélgetésen az alábbiakról született döntés:

Az előzetesen ismertetett kertépítészeti tervek közül a kerek változatra szavazott a lakosság jelentős része. A lakossági fórumon ez a döntés került módosításra a lakossági igények jobb kiszolgálása érdekében az alábbiak szerint:

  • A park területén 1 db pihenő kerül kialakításra a Társasháztól távolabb eső területen, a  jelenlegi kőasztal közelében.  A ház közvetlen közelében létesítendő második pihenőhely nem kerül kivitelezésre, helyette egy átkötő út biztosítja a Naphegy és a Lisznyai utca közötti gyalogos kapcsolatot a parkon keresztül.
  • A sokak által közkedvelt kőasztal és az ehhez tartozó kőpadok – a visszajelzések figyelembevételével és a jelenlévők együttes javaslatára – nem kerülnek elbontásra, hanem teljes felújítás után is a területen maradnak.  A kőasztal környékére újabb utcabútorokat nem tervezünk, a park két oldalán található „megálló típusú” padok felújítás után szintén jelenlegi helyükön maradnak. 
  • A parkon átvezető felső összekötő útra, valamint a kőasztal körüli pihenő körüli területre szilárd burkolatú, kiskockakő burkolatot létesítünk. 
  • Talajtakaró, levelükkel virágukkal díszítő évelő növények, alacsony cserjék kiültetését és egy-egy magasabb szoliter cserje telepítését tervezzük, így a területen megtalálható lesz a berkipimpó, ameténg, az orbáncfű, az őszirózsa, a podagrafű, a gólyaorr, a tűzeső,  a törpesom, a babérmeggy, a hortenzia, a terülő boróka, a hóbogyó és a bangita is. 
  • A Lisznyai utca felőli oldalon a jelenlegi rossz állapotú fakorlát elbontásra kerül, helyére környezetbe illeszkedő fém korlátot tervezünk, mely az idősek számára kapaszkodási lehetőséget is biztosít.   
  • A park területére kutyatiltó táblák kerülnek kihelyezésre, de Önkormányzatunk vizsgálja annak lehetőségét, hogy a közelben kutya WC-t létesítsünk a kutyatartó lakóink számára.
  • Biztonságosabb gyalogos átjárást biztosítunk a Naphegy utca és a Lisznyai park között, továbbá lakossági kérésre megvizsgáljuk, hogy új kerékpártámaszok kihelyezésének lehetőségét. 
  • Megvizsgáljuk a kerticsap kiépítésének lehetőségét is. 

Köszönjük a résztvevők szavazását. A kivitelezés 2021-ben várható.

Budavár – Városvezetés