2020. március 23. 11:06

Karantén tájékoztató

TÁJÉKOZTATÓ KARANTÉNBAN LÉVŐK SZÁMÁRA

FRISSÍTÉS: A TÁJÉKOZTATÓ MÁR NEM TARTALMAZ AKTUÁLIS INFORMÁCIÓKAT

A járványügyi megfigyelés (karantén) alá helyezett ember a megfigyelés időtartama alatt a kijelölt területet nem hagyhatja el, másokkal csak a fertőzés megakadályozását biztosító rendszabályok betartásával érintkezhet. Köteles betartani mindazokat az előírásokat és együttműködni azoknak az intézkedéseknek a végrehajtásában, melyeket az egészségügyi hatóság a járvány megakadályozása érdekében ír elő és tesz meg, továbbá köteles a következő szabályokat betartani:

A járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat.
Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.

Szükséges egészségügyi ellátás esetén köteles a kezelőorvossal/ügyeletes orvossal előzetesen egyeztetni.
Légúti tünetek (láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

Az átadott figyelmeztető feliratot köteles a tartózkodási helyének bejárati ajtaján elhelyezni.
A hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni.

Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki.

Az, aki ilyen karanténban van az I. kerület közigazgatási területén, és az ellátását nem tudja megoldani, a Budavári Önkormányzattól kérhet segítséget.

A segítségnyújtás formái:

  • napi egyszeri melegíthető étel biztosítása 650 Ft/ adag áron
  • alap élelmiszercsomag
  • tisztasági csomag
  • gyógyszerek beszerzése

A Budavári Önkormányzatot a következő telefonszámokon érhetik el:

06-1-458-3030

06-20-269-8784

06-20-256-5088

 A koronavírussal kapcsolatos bejelentéseiket megtehetik a koronavirus@budavar.hu e-mail címen is.