2024. február 14. 11:06

Indul a fák lemosópermetezése

A FŐKERT az általa kezelt fővárosi nagy parkokban és utak mentén idén is elvégzi a fák szokásos tél végi lemosópermetezését. A munkálatok a héten kezdődnek és várhatóan március közepéig tartanak majd. Ezt a növényvédelmi munkát csak száraz időben lehet végezni, hogy a paraffintartalmú permetszer megfelelő hatásfokú legyen, ezért eső esetén a munka elhúzódhat.

Az I. kerületben érintett helyszínek:

  • Attila út
  • Krisztina körút
  • Lovas út
  • Tóth Árpád sétány
  • Gellérthegy Filozófusok kertje.

Az egyre melegedő időjárás miatt a fák kéregrepedéseiben megbúvó, áttelelő kártevők – a takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek – is ébredezni kezdtek. A permetezés még rügyfakadás előtt megakadályozza a felszaporodásukat, ellenkező esetben a fák friss hajtásai, levelei esnének áldozatul tevékenységüknek, s ez a fák egészségi állapotának súlyos leromlásához vezetne. A fák rügyei még nem pattantak ki, így a permetszer nem okoz kárt bennük, csak a kéregrepedésekben megbúvó kártevőket pusztítja el.

A FŐKERT idén is vegyszermentes permetezést használ, tehát a fáról lecseppenő paraffinolaj tartalmú permetlé nem ártalmas sem az emberre, sem a környezetre, valamint az autókban sem tesz kárt az esetleg rácsöppenő anyag (letörölhető, lemosható). A kertészek a permetezéseket alapvetően az éjszakai órákban fogják elvégezni, hogy ne zavarják a gyalogos- és a közúti forgalmat.