2021. augusztus 24. 14:40

Hunchest2 tüdőrákszűrő program felhívás

Évente mintegy másfél millió ember életét követeli a leggyakoribb daganatos betegség, a tüdőrák. Magyarországon sajnos világelső a tüdőrák halálozás terén. A legveszélyesztetettebbek az ötven évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányzó emberek, férfiak és nők egyaránt. A betegség leghatékonyabb gyógymódja a koari stádumban történő operáció.

Mivel a tödürák gyakran alatomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége világszerte a tüdőrákszűrő programnak. Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrákszűrő program, melynek egyik centruma az Országos Onkológiai Intézet. A tüdőrák korai kiszűrése kevésbé érzékeny hagyományos tüdőszűréssel szemben, a program keretében végzett alacsony dózisú CT vizsgálattal lehetőség van a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is kiszűrni. A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő program keretében 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végzünk – előzetes jelentkezést és időpont-egyeztetést követően – CT-vel, komputertomográfiával történő szűrővizsgálatot.

A vizsgálat ingyenes.

A vizsgálat feltétele, hogy Ön vagy jelenleg is dohányos, vagy a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi 1 csomag cigarettát elszívott. Pontos dohányzási szokásairól, jelentkezésekor, kollégánk fog érdeklődni. A szűrővizsgálat célja a tüdőrák korai felismerése. A felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi. Betegség gyanúja esetén, amelyről haladéktalanul értesítjük az érintetteket, kontroll vizsgálatra, szükség esetén kivizsgálásra kerülhet sor. Ha ötven évesnél idősebb, erős dohányos, vagy ötven évesnél idősebb erős dohányos rokona van, javasoljuk, hogy biztonságuk érdekében vegyék igénybe a kellemetlenséget nem okozó, káros következményekkel nem járó néhány perces vizsgálatot!

Az alacsony sugárdózisú CT vizsgálattal történő kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő vizsgálatra való jelentkezéshez az Országos Onkológiai Intézeben munkanapokon 09:00-14:00 óra között hívja a +36-30-412-0153 telefonszámot.

Köszönjük érdeklődését! Várjuk vizsgálatra!

Országos Onkológiai Intézet

2024. július 9. 14:50

2024. július 1-től – augusztus 31-ig minden héten pénteken home office (otthoni munkavégzés) kerül bevezetésre a Polgármesteri Hivatalban. Ezeken a...