2020. március 17. 13:26

Helyi vállalkozások segítése

A Budavári Önkormányzat közleménye a helyi vállalkozások megsegítésével kapcsolatos intézkedésekről

Több intézkedéssel is segíti a Budavári Önkormányzat az I. kerületi vállalkozókat a koronavírus-járvány okozta forgalomcsökkenés és bevételkiesés miatt. V. Naszályi Márta polgármester elmondta: a kerületben néhány hónapra meg fog állni az élet, de az Önkormányzatnak kiemelt fontosságú, hogy emiatt senki se érezze veszélyben magát vagy a vállalkozását. A polgármester és az alpolgármesterek 2020. március 17-én fórumra hívták a helyi vállalkozások képviselőit, amelyen bejelentették az önkormányzati segítségnyújtás elemeit.

Az Önkormányzat két intézkedéssel segíti a helyi vállalkozókat és vállalkozásokat: annak az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségnek a bérlője, aki a jegyzőnél, mint kereskedelmi hatóságnál bejelenti, hogy az üzletét bezárja, az önkormányzat utólag a befizetendő, de meg nem fizetett bérleti díjból jelentős mérséklést biztosít. Csobánczy Gábor idegenforgalomért felelős alpolgármester elmondta: a csökkentett díj mértéke négyzetméterenként 50 forint, de minimum 10 ezer forint havonta.

V. Naszályi Márta bejelentette: azok a kerületi vállalkozások, amelyek tovább működnek, a veszélyhelyzet megszűnése után utólag kérhetik a meg nem fizetett bérleti díj átütemezését vagy részletekben történő megfizetését. A polgármester hozzátette: ha ezek a vállalkozások nem tudják megfelelő ütemben fizetni a bérleti díjat, akkor ezekkel a cégekkel az Önkormányzat a veszélyhelyzet vége után egy ütemezett fizetésben állapodik majd meg.

A helyi vállalkozónak a bérleti díj elengedésére vonatkozóan a veszélyhelyzet megszűnését vagy az üzlet megnyitását követően kell kérelmet beadni. A kérelemhez az Önkormányzat a veszélyhelyzet megszűnését követően formanyomtatványt biztosít majd, amelyet a honlapról lehet letölteni, amely megkönnyíti az ügyintézést.

A vállalkozások segítésével kapcsolatos fórumon elhangzottakat megnézhetik Facebook oldalunkon (www.facebook.com/budavarionkormanyzat).