Szövés, fonás, csipkekészítés előadás és workshop sorozat – A táblácskás szövés története és készítése

MIKOR

2023. április 22. 14:00-tól

2023. április 22. 18:00-ig

HOL

Márai Sándor Művelődési Ház

Szövés, fonás, csipkekészítés előadás és workshop sorozat indul a MáraiKultban
Több ezeréves múltra tekint vissza a különféle textilek története. A növénytermesztés kezdetén és az állatok háziasításával egy időben jelent meg az igény arra, hogy az állatbőrök mellett már új technikák kifejlesztésével, felhasználjuk a növények és állatok adta lehetőségeket ruházatunk és textil használati eszközök létrehozására a házban, és a ház körül. Ha áttekintjük az elmúlt évezredek módszereit rá kell jönnünk, hogy az ipari forradalomig bizony keveset változtak a módszerek, mégis rengeteg változatos technika, eszköz állt az emberiség rendelkezésére, amik a néprajzi hagyományban akár a mai napig is továbbélnek. Ma, amikor újra nagy divat a különféle kismesterségek újjáélesztése érdemes a kulisszák mögé nézni, mióta és hogyan használjuk ezeket. Bepillantást nyerhetünk több ezer évvel ezelőtt élt emberek mindennapjaiba, de ügyes kezűeknek akár ihletgyűjtés is lehet egy ilyen kutatás.
Az egyik legősibb technika a kártyákkal való szövés, melyet a ruházat minden részén alkalmaztak, de akár a lakástextilek vagy a katonai felszerelések részein is megtalálhatjuk az ezzel a technikával készült szalagokat. A színekkel, a kártyák különböző irányú forgatásával és a fonalak anyagával is játszhatunk, így a lehetőségeink száma szinte végtelen. Ismerjük meg használat közben ezt a régi technikát, próbáljuk ki együtt a kártyás szövést!
Alkalmak:
április 22. szombat 14:00-18:00 – A táblácskás szövés története és készítése
Előadó: Zay Orsolya régész, történész
május 20. szombat 14:00-18:00 – Csipketörténet, vert csipke készítése
Előadó: Erdei T. Lilla muzeológus-etnográfus, újságíró
június 17. szombat 14:00-18:00 – Sprang avagy kereten fonott csipke története és készítése
Előadó: Egervári Márta textil-restaurátor művész
Belépő: 3500 Forint / alkalom

Facebook esemény: Szövés, fonás, csipkekészítés előadás és workshop sorozat – A táblácskás szövés története és készítése