MADOKE KEDD Filmklub – Ember Judit: Fagyöngyök

MIKOR

2022. június 7. 19:00-tól

2022. június 7. 21:00-ig

HOL

Márai Sándor Művelődési Ház

A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) és a Márai Sándor Művelődési Ház közös filmklubjában női dokumentumfilm rendezők egy-egy érzékeny, személyes történetét mutatják be. A sorozat utolsó részeként Ember Judit: Fagyöngyök című 1978-ban készült egész estés dokumentumfilmje lesz látható.
Ember Judit kamerája előtt a történelem viharainak kitett egyszerű emberek sorsa tárul fel, filmjei már saját korukban jóval többet jelentettek a puszta leleplezésnél, a feltárt tényeknél, oknyomozásnál. A rendező filmjei szereplőivel bensőséges, mélyen együtt érző kapcsolatot ápol, Ember Judit az emberek megnyitásának, a valóság izgalmas megragadásának a mestere volt, és ennek a Fagyöngyök az egyik legszebb bizonyítéka.
A film az 1976-ban forgatott, később betiltott Tantörténet című film főhősének, Nórának a sorsát meséli tovább. A Fagyöngyök a túlélés és a családi idill filmje, sajátos női sorstörténet rajzolódik ki belőle, a férfiaktól akarva-akaratlanul függetlenedő nők, a Nórák három generációjáról, akik szerelemgyerekeket szültek, majd a férfiak elhagyták őket, és egyedül, egymásra támaszkodva nevelték fel lányaikat.
———————————
A vetítés után beszélgetés lesz Mátis Lilla rendezővel, a filmrendező asszisztensével és Szilágyi Erzsébet filmtörténésszel, Ember Judit közeli barátjával.
A beszélgetés moderátora: Molnár Dorka (freeSZFE)
A belépés ingyenes!