ÍRMAG I Tombeau de Claude Debussy / DEBUSSY FESZTIVÁL

MIKOR

2022. október 27. 18:00-tól

2022. október 27. 19:00-ig

HOL

Márai Sándor Művelődési Ház

Tóth Kinga költő, hangperformer, vizuális művész és a Metrum Ensemble estje a Debussy Fesztivál keretében.
Metrum Ensemble: Rákóczy Anna – fuvola, Rozmán Lajos – klarinét, Deli Zsolt – harmonika
művészeti vezető: Rozmán Lajos
A – Debussy életművében hangsúlyos szerepet hordozó – Természethez való viszony örökös újrafogalmazásáról, túl- és továbbélésről szól ez az est.
Írmag – Tóth Kinga multimediális művészeti albumának témája a (túlélő) ember és a természet (új) viszonya, amikor az ember, vagy a fennmaradt teremtmény megtanulja újra felismerni, újra megismerni a világát, tevékenységének és rombolásának eredményét. A természet meggyógyul és megváltozik, a még emberi életformák feltérképezik új életterüket, és megpróbálnak kapcsolatot létesíteni vele.
Tombeau de Debussy – egy antológia címe, amelyet tíz kortársa állított össze 1921-ben, halálától megrendülten, képzeletbeli csokrot a nagy pályatárs sírjára. A kortársak ma klasszikusok; Bartók, Stravinsky, Ravel, Satie, de Falla, Dukas és társaik akkor és ott mondtak érvényeset és aktuálisat Debussy előtt tisztelegve. Tőlük válogatott ezerszínű zenefüzér hangzik fel a Metrum művészeinek előadásában és fiatal kortársunk, tán jövendő klasszikus, Tóth Kinga zenéli szavakkal, ami elszavalhatatlan zenével.